Muž, ktorý stojí za archeologickými vykopávkami pod Jaguarom v Nitre, je údajne premiérov kamoš. Ku kšeftu sa dostal čudesnou okľukou

    0
    Generálny riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover Ralf Dieter Speth a premiér Robert Fico po podpise zmluvy (Autor: SITA)
    Na mieste, kde bude stáť automobilka, majú ešte kopať archeológovia, ale už teraz na stavbu prichádzajú denne nákladné autá, ktoré tam navážajú tony štrku. Prípravné práce má na starosti spoločnosť Strabag, ktorá dostala zákazku od štátnej agentúry Sario bez súťaže. Údajne preto, že išlo len o takzvanú podlimitnú zákazku do sumy 20-tisíc eur. Doteraz však nie je jasné, koľko Strabag vyplatil za archeologické práce. 
     
    Práce dal Strabag na starosť spoločnosti 376 A. D. z Prešova, ale to vzbudilo viacero otázok. Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sídli zhodou okolností v Nitre, totiž už v minulosti archeologický prieskum na mieste, kde bude stáť automobilka Jaguar, robil. 

    Odborníci pochybujú

    „Nikto nás v tejto súvislosti neoslovil. Podstatné je, aby to robili poriadne. Či tak robia, to neviem povedať, pretože nikto nás tam nezavolal a nemáme do areálu povolený vstup,“ uviedol zástupca riaditeľa Archeologického ústavu a zároveň predseda Archeologickej rady pri ministerstve kultúry Karol Pieta. SAV tvrdí, že letecké zábery na miesto výstavby dokazujú, že súčasný archeologický prieskum nie je realizovaný úplne štandardne. 
     
    Spoločnosť s ručením obmedzeným 376 A. D., ktorá má na starosti súčasné archeologicjké práce pod Jaguarom v Nitre, je spoluvlastnená firmou, ktorá sídli v americkom daňovom raji Delaware a firmou registrovanou v Londýne pod rovnakým menom – 376 A. D. Jediným spoločníkom londýnskej firmy je podľa britského obchodného registra kontroverzný brazílsky archeológ Marcus V. G. Comotti, ktorý na Slovensku podniká cez spoločnosť Archaeoservices. 
     
    Podľa časopisu .týždeň má Comotti blízke vzťahy s premiérom Robertom Ficom a pochválil sa  na viacerých miestach tým, že predsedovi vlády vybavil brazílsky reprezentačný dres s podpisom legendárneho futbalistu Pelého. Comotti ani premiér sa k svojmu údajnému kamarátstvu nevyjadrili.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -