„Umiernení“ povstalci v Sýrii: Tretina z nich vraj zdieľa ideológiu Islamského štátu

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Centrum pre náboženstvo a geopolitiku funguje v rámci nadácie bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Spočítalo, že až 15 povstaleckých skupín operujúcich v Sýrii je ideologicky podobne zameraných ako IS. Západ ich vraj podceňuje a nevenuje im dostatočnú pozornosť. Až 60 percent povstalcov v Sýrii pritom možno považovať za islamistov. Tvrdia to odborníci, ktorí sa na správe podieľali.

    „Západ podstupuje riziko, že urobí strategickú chybu tým, že sa zameria výhradne na IS. Jeho vojenská porážka nebude koncom globálneho džihádu. Ideológiu bombardovať nemôžeme,“ stojí v správe, z ktorej cituje BBC. Autori správy tiež varovali, že prípadná porážka IS môže jeho ideologických súputníkov naopak povzbudiť, lebo radikáli potom budú môcť útočiť aj mimo Sýrie. Nasledovníci Islamského štátu by vraj zrejme nemali problémy ani so získavaním financií.

    Správa londýnskej inštitúcie tiež tvrdí, že len štvrtina sýrskych povstaleckých skupín nefunguje na ideologickom základe. Napriek tomu by vraj ale väčšina ich prívržencov podporila prípadné urovnanie konfliktu na základe politického islamu.

    - Reklama -