Turecko vs Izrael. Jedna z našich podmienok bola splnená, povedal turecký minister zahraničia. Na rade sú ešte dve

    0
    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (Autor: SITA)

    Izraelský vládny predstaviteľ tento týždeň povedal, že Tel Aviv súhlasil s vyplatením kompenzácií Turecku za útok izraelského komanda na humanitárnu loď Mavi Marmara smerujúcu do pásma Gazy pred piatimi rokmi, pri ktorom bolo zabitých 10 tureckých občanov. Tento nemenovaný predstaviteľ naznačil, že už sú blízko uzavretiu dohody, ktorá ukončí roky nezhôd medzi dvoma kľúčovými spojencami USA.

    Kľúčovou otázkou však zostáva, či bude Turecko naďalej naliehať na ukončenie izraelskej blokády Palestínčanov v pásme Gazy, ako jednej z troch svojich zásadných požiadaviek. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretol v sobotu v Istanbule s Chálidom Mašálom, vodcom hnutia palestínskeho odporu Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, uviedla agentúra Anadolu. Žiadne podrobnosti o stretnutí nezverejnili. 

    V roku 2013 sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu pod nátlakom Washingtonu ospravedlnil Turecku za incident na lodi Mavi Marmara, čo bolo považované za prvý krok k zlepšeniu vzájomných vzťahov. Odškodnenie bola druhá podmienka. Delegácie oboch krajín rokovali tento týždeň vo Švajčiarsku, informoval pod podmienkou anonymity izraelský vládny predstaviteľ. Podľa tohto zdroja začnú Turecko a Izrael vyjednávať o plynovode, ktorý by spájal obe krajiny. 

    Turecko v súčasnosti nakupuje väčšinu plynu, ktorý potrebuje, z Ruska, ale vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa v uplynulých týždňoch výrazne zhoršili po tom, ako turecká armáda zostrelila ruské vojenské lietadlo. Experti varovali, že izraelské dodávky plynu nemôžu v krátkom čase nahradiť Turecku dodávky z Ruska. 

    - Reklama -