Dáme milióny, ale dostaneme miliardy. Investícia Jaguar sa Slovensku vráti

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Britský Jaguar sľubuje, že už pri výstavbe závodu v rokoch 2016 až 2020 celkovo preinvestuje 1,4 miliardy eur, z čoho slovenskí dodávatelia a stavebníci získajú zákazky odhadom asi za 450 miliónov eur.

    Jaguar dostal priamu pomoc, nie daňové úľavy. Na daniach z príjmu či odvodoch by tak mal investor počas najbližších troch rokov podľa Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií zaplatiť asi 160 miliónov eur. Po rozbehnutí plnej výroby v roku 2019 majú ročné tržby Jaguara dosahovať 5 miliárd eur. Stámilióny eur z tejto sumy by mali každoročne zostať na Slovensku, keďže komponenty na vyrobené autá by sa mali najmenej z jednej tretiny vyrábať na Slovensku. Do Nitry by sa mohli presunúť niektoré stavebné firmy, ktoré pracovali na výstavbe diaľnic alebo dostavbe elektrárne v Mochovciach.

    Odhaduje sa, že slovenský stavebný sektor by pri výstavbe automobilky mohol utŕžiť vyše 300 miliónov eur. Stroje vo fabrike, ktoré môžu predstavovať až dve tretiny vstupnej investície, však značku made in Slovakia mať nebudú. „Najväčšou investíciou do strojov zo strany automobiliek sú roboty určené na montáž alebo zváranie. Ani jeden sa však na Slovensku nevyrába,“ opisuje Juraj Borgula zo Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

    Vo fabrike má pracovať takmer tritisíc ľudí a celkovo aj s dodávateľmi a vyvolanými pracovnými pozíciami v iných sektoroch vytvorí investícia takmer 15-tisíc pracovných miest. Priemerná mzda vo fabrike má podľa očakávaní Jaguara dosiahnuť 1 225 eur mesačne v hrubom.

    Ekonómovia vypočítali, že investícia Jaguara v Nitre 1,4 mld eur zvýši kumulatívne hrubý domáci produkt Slovenska do roku 2020 o 2,5 per­centa. Výkonnosť našej ekonomiky pritom má na budúci rok dosiahnuť viac ako 80 miliárd eur.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -