Škandál v onkoústave: Obvinení si vedeli zarobiť aj tisícku, pacientom dávali zvyšky, ušetrili tak celé ampulky

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

    To, že niečo nie je v poriadku, zistili vraj sestričky, ktoré nespozorovali u pacientov obvyklé nežiaduce účinky, informuje Plus JEDEN DEŇ. Takými sú napríklad nevoľnosti či vypadávanie vlasov. To by však znamenalo, že lieky nedostali.

    Môže sa im pozrieť do očí

    „Pacient buď nedostal liek v koncentrácii, v akej mal, alebo ho nedostal vôbec. Keďže sa do zahraničia predávali celé balenia liekov, je otázne, čo pacientom podávali. Mali naordinovanú liečbu, mali ju indikovanú a pokojne sa mohlo stať, že namiesto onkologického lieku im podali vodu, fyziologický roztok, slaný roztok,“ predstavil možný scenár lekár Bratislavského samosprávneho kraja Valerián Potičný.

    Kompetentní to však odmietajú. Aj riaditeľ škandalózneho ústavu Jozef Dolinský tvrdí, že k ohrozeniu zdravia nedošlo. Podozrenie podľa neho nemali zdravotné sestry, ale farmaceutická laborantka. „Doterajšie vyšetrovanie nepreukázalo, že by dochádzalo ku kráteniu dávok alebo k situácii, že by pacienti nedostávali indikovanú liečbu. Obvinení odmietli krátenie dávok, priznali sa ‚len‘ ku krádeži a aj všetky doteraz získané dôkazy smerujú k tomu, že dochádzalo ku krádeži liekov,“ tvrdí riaditeľ.

    Hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla netuší, odkiaľ sa také informácie berú. Obvinených je deväť ľudí z krádeže, hrozí im 3 až 10 rokov za mrežami. Jedna z obvinených pre TV Markíza potvrdila, že brali iba zvyšky. To, čo sa zvýšilo v načatej ampulke po predchádzajúcom pacientovi, použili pri ďalšom. Novú ampulku teda nemuseli otvárať. Zdalo sa im to podľa všetkého aj „ekonomické“, lebo inak by zvyšky museli vyhodiť.

    Ušetrené ampulky podľa jej slov odovzdávali magistrovi, ktorý ich zamenil za originálne balenie, a to sa potom predávalo. Takto si obvinená vedela zarobiť aj 1 000 až 1 500 eur. Obvinenia z poškodzovania pacientov však odmieta, vraj by sa vedela každému pozrieť do očí. „Nikdy som žiadnemu pacientovi neublížila, žiadna ampulka nebola zriedená. Vždy bolo všetko tak, ako malo byť,“ tvrdí. 
     

    - Reklama -