Európska únia sa nemôže spoliehať na nikoho, za ochranu hraníc musí prevziať zodpovednosť, myslí si komentátor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Obnovenie hraníc v rámci Schengenu by bolo podľa Repu krokom späť. „V skutočnosti však ide o zbytočné vyhadzovanie peňazí. Ak má byť Európa bezpečnejším miestom na život, tajné služby musia lepšie koordinovať svoju činnosť, vymieňať si spravodajské informácie a predovšetkým Únia musí lepšie chrániť svoju vonkajšiu hranicu,“ odporúča vo svojom komentári v Pravde.

    Nikto nikoho nedrží v EÚ nasilu

    Bezpečnosť však niečo stojí a nápad vytvoriť spoločnú pohraničnú stráž je preto logická. „Ak z niektorých štátov zaznievajú hlasy, že je to ďalší krok k federalizácii EÚ, čo vyvoláva obavy zo straty suverenity, treba povedať len dve veci. Európska únia je dobrovoľný spolok a nikto v ňom nikoho nedrží nasilu,“ tvrdí Repa.

    Európska únia musí prevziať zodpovednosť za ochranu hraníc a na iných sa spoliehať nemôže. Najmä nie po tom, ako sa ukázalo, že hoci Turecko dostalo dosť peňazí, v skutočnosti nepodniklo takmer žiadne kroky na zníženie počtu imigrantov. Práve táto krajina totiž predstavuje pre nich významnú trasu, odkiaľ prúdia ďalej do EÚ.

    Komentátor si myslí, že ak nechceme prísť o najväčší výdobytok európskej povojnovej integrácie, tak nová spoločná európska agentúra na ochranu hraníc by mala začať pôsobiť čo najskôr.

    - Reklama -