Stiahni svojich vojakov z Iraku! Kto to prikazuje prezidentovi Turecka?

    0
    Americký prezident Barack Obama (Autor: SITA)

    Iracká vláda rozmiestnenie tureckých vojakov na svojom území odsúdila. Obama podľa tlačovej agentúry DPA “naliehal na prezidenta Erdogana, aby urobil ďalšie kroky na zníženie napätia (vo vzťahu) s Irakom, vrátane pokračovania v sťahovaní tureckých vojenských síl a posilnenia potreby, aby Turecko rešpektovalo zvrchovanosť a územnú celistvosť Iraku,” uviedol vo vyhlásení Biely dom.

    Tureckí vojaci pôsobia na vojenskej základni neďaleko severoirackého Mósulu. Turecká vláda tvrdí, že jej vojaci sú v Iraku na výcvikovej misii, spolupracujú so sunnitskými arabskými skupinami a kurdskými bojovníkmi.

    USA presviedčajú obe krajiny, aby svoje nezhody vyriešili a mohli sa sústrediť na boj s extrémistickým Islamských štátom, ktorý má pod kontrolou rozsiahle časti Iraku a Sýrie. Turecko tento týždeň stiahlo časť svojich vojakov z Iraku, ale Bagdad požaduje ich “úplné stiahnutie” a v piatok sa týmto sporom na žiadosť Iraku zaoberala Bezpečnostná rada OSN.

    Iracký minister zahraničných vecí Ibrahim al-Džafari ju požiadal o prijatie rezolúcie, ktorá by požadovalo, aby Turecko okamžite stiahlo svojich vojakov. Al-Džafari naznačil, že sa Irak obrátil na BR OSN až po vyčerpaní “všetkých diplomatických kanálov a bilaterálnych vyjednávaní s Tureckom”.

    Turecký veľvyslanec pri OSN Halit Cevik povedal, že vyslanie tureckých vojakov do Iraku bolo vytrhnuté z kontextu. A obvinil Irak, že oslabuje globálny boj s Islamským štátom tým, že sa so sťažnosťou obrátil na BR OSN. Turecko podľa neho prijalo dostatočné opatrenia na upokojenie napätej situácie.
    Zdôraznil, že Turecko nikdy nemalo a nikdy nebude mať záujem porušovať irackú územnú zvrchovanosť.

    Obama v piatkovom telefonáte s Erdoganom “zdôraznil hodnotu tureckých príspevkov” do boja so silami Islamského štátu. “Hovorili (aj) o zintenzívnení spolupráce v Sýrii” a dohodli sa, že “budú spolupracovať v diplomatickom úsilí medzi USA, Tureckom a Irakom na znížení napätia a koordinácii vojenského úsilia” proti organizácii Islamský štát, uviedol Biely dom.


     

    - Reklama -