Izrael a Turecko lámu ľady. Na svete je predbežná dohoda o normalizácii vzťahov

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Vzťahy medzi bývalými spojencami Izraelom a Tureckom sa dostali na bod mrazu v roku 2010 po útoku izraelského komanda na tureckú flotilu s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy, pri ktorom zahynulo desať tureckých aktivistov. 

    Turecko sa odvtedy stalo jedným z najtvrdších kritikov izraelskej politiky voči Gaze. Opakované snahy o zmierenie oboch krajín doposiaľ neboli úspešné. V súlade s údajne dosiahnutou predbežnou dohodou poskytne Izrael odškodné rodinám obetí zásahu voči flotile, zatiaľ čo Turecko sa voči nemu zriekne všetkých ostatných nárokov. Do Tel Avivu a Ankary sa zároveň vrátia ich veľvyslanci. Obe krajiny začnú tiež viesť dialóg ohľadne zemného plynu, ktorý by Izrael mohol dodávať Turecku. 

    K údajnej dohode medzi vysokopostavenými predstaviteľmi oboch krajín došlo podľa výroku citovaného úradníka nedávno vo Švajčiarsku. Hovorca izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však správu o dohode komentovať odmietol a turecké ministerstvo zahraničných vecí sa k nej doposiaľ tiež nevyjadrilo. 

    - Reklama -