Putinova trojhodinová spanilá jazda. Tak zhrnul stav sveta kontra Rusko prezident pred viac ako tisíckou novinárov. A nevyhol sa ani kontroverzným témam. Tu je sumár

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Otázky novinárov sa týkali medzinárodnej politiky: aktuálnych vzťahov Ruska s Tureckom, Sýriou, Egyptom, Ukrajinou i USA a tamojších prezidentských volieb.
    Pokiaľ ide o Ukrajinu, Putin priznal, že Rusko malo “personál na východnej Ukrajine, kde plnili isté vojenské úlohy”. Poprel však, že by Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svoje regulárne jednotky.

    Vyhlásil tiež, že Rusko je zainteresované na ukončení konfliktu na východe Ukrajiny a je pripravené presvedčiť proruských separatistov o nutnosti dosiahnuť kompromis týkajúci sa jeho urovnania.

    Zároveň ubezpečil, že Rusko sa nechystá zavádzať voči Ukrajine žiadne sankcie ako reštrikcie za jej obchodnú dohodu s EÚ. Ukrajina “už len viac nebude mať úľavy ani výhody”, aké mala doteraz. Podľa Putinovho názoru na budúci rok možno očakávať zhoršenie ekonomických vzťahov Moskvy s EÚ.

    Putin na tlačovej konferencii vyhlásil, že prístav Sevastopol na Krymskom poloostrove má z vojenského hľadiska väčšiu dôležitosť ako prístav vo Vladivostoku či Kamčatke. Uviedol, že Rusko urobilo veľmi veľa pre to, aby si základňu v Sevastopole zachovalo, “rozvíja ju a bude ju rozvíjať aj v budúcnosti”. Ruský prezident zopakoval známe stanovisko Moskvy, že nikdy nebude súhlasiť s tým, aby Sýrii zvonku vnucovali, kto tam bude vládnuť. Oznámil, že Rusko podporuje iniciatívu Spojených štátov pri príprave rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii, a vyjadril nádej, že s americkou iniciatívou bude spokojné aj sýrske vedenie. Pripomenul, že kríza v Sýrii má len politické riešenie, nie vojenské.

    Putin sa vyjadril aj k najnovšej iniciatíve na riešenie konfliktu v Sýrii – vzniku koalície arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Priznal, že názory Moskvy a Rijádu sa síce nezhodujú vo všetkých oblastiach, ale vyslovil presvedčenie, že nová aliancia bude konať v spoločnom záujme a s ostatnými krajinami sa jej podarí dospieť k efektívnej spolupráci. Nedávne zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou Putin opäť označil za nepriateľský akt. Znova uviedol, že Rusko do Sýrie presunulo svoj systém protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: “Len nech si (tam) teraz lietajú.” Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.

    Na margo kontaktov s Tureckom v súčasnej kríze Putin vyhlásil, že so “súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať”. Upozornil, že v Turecku dochádza k “plazivej islamizácii” a obvinil túto krajinu, že islamistom poskytuje útočisko. Ubezpečil, že zrušenie letov do Egypta v súvislosti so zrútením ruského civilného lietadla s 224 osobami na palube nebolo politickým rozhodnutím, ale šlo o otázku bezpečnosti. Dodal, že Rusko odvolá všetky reštriktívne opatrenia týkajúce sa turistického ruchu v Egypte hneď po tom, ako začnú platiť spoľahlivé protiteroristické opatrenia.

    Putin avizoval, že Rusko “je pripravené a chce” rozvíjať vzťahy s USA bez ohľadu na to, kto tam v roku 2016 vyhrá prezidentské voľby. Uchádzača o republikánsku prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa označil za veľmi talentovaného človeka a za lídra kampane pred prezidentskými voľbami v USA. Ubezpečil, že Rusko bude rešpektovať rozhodnutie amerických voličov, nebude ich nijako ovplyvňovať.

    Putin sa vyjadril aj k súčasnej vnútropolitickej situácii v Rusku: konštatoval, že je spokojný s prácou vlády a uviedol, že kádrové zmeny v nej sa neplánujú. Vyslovil sa za dôsledné vyšetrenie podozrení z korupcie i ďalších trestných činov, pričom sa osobitne zmienil o vražde opozičného politika Borisa Nemcova. Podľa Putinových slov ruská ekonomika prekonala krízu, “prinajmenšom jej vrchol”. Vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odlev kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Pripustil, že časť akcií štátnych podnikov, ako napríklad ropnej spoločnosti Rosnefť, môže byť sprivatizovaná, ale kontrolný podiel by v každom prípade mal zostať štátu.

    Ruský prezident odpovedal aj na otázky o poplatkoch v nákladnej doprave i za služby spojené s užívaním bytov, o nezvyšovaní výšky veku pre odchod do dôchodku v súčasnosti i poskytovaní ruských detí na adopciu do zahraničia. Novinári položili Putinovi aj otázky týkajúce sa korupčných a dopingových škandálov v športe. Na základe novinárskej otázky Putin brojil aj za vyučovanie angličtiny v Rusku a odhalil aj tajomstvo svojej dobrej fyzickej kondície. Výnimočne sa zmienil aj o svojich dvoch dcérach.

    - Reklama -