Terorista alebo obeť? To je jedno, izraelskí lekári ošetria všetkých. Podľa nového etického nariadenia musia zachraňovať atentátnikov

    0

    Nariadiť zdravotníckemu personálu v Izraeli, aby ošetroval páchateľov teroristických činov a atentátov rovnako ako ich obete, nebol asi ten najlepší nápad, aký vzišiel z dielne IMA. V praxi to totiž znamená, že by mala rozhodovať len závažnosť zranení. Lekári a zdravotnícky personál sa však k rozhodnutiu z tohto týždňa stavajú s nevôľou.

    Niet sa čomu čudovať

    Odpor zdravotníkov proti nariadeniu etickej komisie IMA je podľa denníka Times of Israel pochopiteľný, keď vezmeme do úvahy fakt, že počet teroristických útokov sa tento rok v Izraeli vyšplhal na 74, a to sa ešte neskončil. Rok 2015 poznamenalo podľa štatistík najviac útokov za poslednú dekádu. Len v októbri zaútočili radikáli v Izraeli 34-krát. Najčastejšie sú to útoky na policajtov a izraelských vojakov, ktorí strážia prechody medzi židovským štátom a palestínskymi územiami, ale výnimkou nie sú ani bezhlavé útoky na civilistov v uliciach.

    VIDEO Palestínska žena napadla nožom strážcu na jednom z kontrolných stanovíšť na Západnom brehu Jordánu

    Etika nadovšetko

    Nové nariadenie Izraelskej zdravotníckej asociácie nahradilo staršiu direktívu, ktorá sa riadila princípom „charita sa začína doma“. Tento princíp dovoľoval zdravotníkom, aby ošetrovali najprv obete útokov a až potom páchateľov. Pravidlá sa však zmenili po búrlivej debate, v ktorej zdravotnícka organizácia Lekári za ľudské práva (Physicians for Human Rights) apelovala na etickú komisiu IMA, aby zmenila systém. Ten bol totiž podľa organizácie v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom.

    Radšej mlčali

    O pripravovaných zmenách sa medzi izraelskými lekármi vedelo už dávnejšie, ale vláda sa rozhodla neoznamovať verejnosti nič vopred, aby opatrenie nevzbudilo politický odpor a ďalší rast napätia medzi židovským obyvateľstvom Izraela a Palestínčanmi. Podľa šéfky etickej komisie IMA Tammy Karniovej predošlé pravidlá vyžadovali od doktorov, aby najprv zistili, kto je útočník a kto obeť, čo bolo v mnohých prípadoch takmer nemožné.

    „Lekári nie sú sudcovia. Upustili sme od predošlej direktívy, aby lekári nevyšetrovali, kto bol za útok zodpovedný, a netrestali ho potom tým, že mu neposkytnú ošetrenie,“ tvrdí Karniová. Lekári nemôžu s opatrením urobiť nič iné, ako ho dodržiavať. Etická komisia IMA je totiž jediný orgán, ktorý rozhoduje o etických štandardoch aplikovaných na všetok zdravotnícky personál v Izraeli.

    Nechávajú ich zomierať

    Palestínčania tvrdia, že za smrť ich spoluobčanov sú často zodpovední aj lekári, ktorí ich neošetria, ak majú podozrenie, že sú strojcami útoku. Takéto prípady sa im však už viackrát vypomstili, keď pacient zomrel len preto, že ho lekári považovali za útočníka a neposkytli mu akútnu zdravotnú starostlivosť, pričom sa nakoniec ukázalo, že zosnulý nebol pravým páchateľom.

    VIDEO Útoky v Izraeli, pri ktorých páchatelia použili aj autá, aby zrazili čo najviac ľudí

    Najprv obete, potom páchatelia!

    S takýmito argumentami však nesúhlasí lekár Pini Helperin, zakladateľ princípu „charita sa začína doma“, ktorý platil od roku 2008 až doteraz, keď ho nahradilo nové všeobecne platné nariadenie etickej komisie IMA. „Ak sa napríklad rozhoduje o živote a smrti, je na mieste ošetrovať najprv tých, ktorí sú dôležití pre mňa, to znamená obete teroru, či už Židov, alebo Arabov, a až potom prídu na rad tí, ktorí útok spáchali,“ tvrdí Helperin.

    Podľa bývalého šéfa izraelskej diplomacie Avigdora Libermana je zmena princípov ošetrovania obetí teroristických útokov „hanebným rozhodnutím“. Exminister zahraničných vecí sa komentára nezdržal ani na sociálnej sieti. „Toto je nehumanitárne rozhodnutie, ktoré dokazuje, že tí, ktorí ho pripravili, nežijú v realite. Doktori sa musia proti takémuto rozhodnutiu postaviť a zmeniť ho,“ napísal Liberman na Facebooku.

    Útoky pribúdajú

    Napätá situácia, ktorá vládne vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi, vyvoláva stále častejšie útoky radikálov. Za posledné tri mesiace zomrelo rukami atentátnikov najmenej 40 ľudí. Atentátnici pri útokoch používali najčastejšie nože a strelné zbrane, ale objavilo sa aj viacero útokov, v ktorých sa zbraň stala z osobného auta. V porovnaní s útokmi v Izraeli pripomeňme, že pri zásahoch  izraelskej armády na palestínskych územiach zomrelo najmenej 100 ľudí vrátane niekoľkých tínedžerov.

    - Reklama -