Harabin sa hlási o slovo. Disciplinárny senát o mne mohol rozhodovať, tvrdí

    0
    Štefan Harabin, sudca Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

     Prvý bol návrh na disciplinárne stíhanie sudcov Štefana Harabina, Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského a druhý bol návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu Š. Harabina. Predseda senátu M. Boroň namietal svoju zaujatosť iba vo vzťahu k V. Dohňanskému. „ Ak by disciplinárny senát v zložení Michal Boroň, Pavol Naď, Branislav Cepek bol toho názoru, že sú zákonné podmienky na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcovi Harabinovi, určite by v lehote 10 dní, teda do 30. novembra , rozhodol,“ myslí si Harabin. Nič im v tom totiž nebránilo, dokonca ani námietka zaujatosti Boroňa vo vzťahu k Dohňanskému, dodal. Príslušný senát bol podľa Harabina iného názoru a preto „o návrhu bez prítomnosti zákonných dôvodov nerozhodoval“. Uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol Harabin.

    Hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík v stredu informoval, že pre námietku predsedu senátu Michala Boroňa, ktorého na čele senátu nahradil Juraj Florovič, senát nestihol v zákonnej 10 dňovej lehote rozhodnúť o pozastavení výkonu funkcie sudcu Š. Harabina. Toto je tretí disciplinárny návrh, ktorý D. Švecová podala od októbra na Harabina, prípadne členov jeho bývalého senátu. 

    Šéfka Najvyššieho súdu podľa Urbančíka zároveň požiadala všetkých predsedov disciplinárnych senátov, ktorí majú rozhodovať o návrhoch na disciplinárne stíhania Štefana Harabina a spol., ako účastníčka konania, o informáciu kedy rozhodnú o týchto návrhoch. „Touto jej výzvou, najmä jej skrytým posolstvom, verejne zastrašovala disciplinárnych sudcov, ktorí majú rozhodovať o jej disciplinárnych návrhoch za právne názory vyjadrené rozhodnutiach najvyššieho súdu,“ uviedol na margo vyjadrení Švecovej Harabin. Švecová už od septembra zjavne zasahuje do nezávislosti, nielen najvyššieho súdu, ale teraz už aj disciplinárneho súdu, dodal.

    - Reklama -