Boj s terorizmom na Ficov spôsob. Viac policajtov a silnejšia armáda

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Bezpečnostný analytik Marián Majer pre denník SME prezradil, že niektoré prvky opatrení nemajú s bojom proti terorizmu veľa spoločného. „Chýba plán využitia vojakov,“ tvrdí. Do štvorice prevenčných bodov patrí aj posilnenie policajných zložiek, s ktorým by sa malo začať v roku 2016. Na budúci rok by malo pribudnúť 800 nováčikov a o rok 850.

    S prvým krokom priamo súvisí aj obstaranie policajnej výzbroje a výstroje. Mali by ju zahŕňať pištole, samopaly či služobné vozidlá. Prijímania nových kolegov sa dočká aj armáda, a to v počte 800 do dvoch rokov. Do boja proti terorizmu by sa mali zapojiť aj vojenskí chemici a pyrotechnici.

    Posíl sa dočká aj 5. špeciálny pluk zo Žiliny. Konkrétne by malo ísť o pomocnú silu v počte 213 ľudí. Najskôr by sa malo začať s naplnením neobsadených miest, ktorých je 31. Ďalej pribudne 115 nových vojakov a v roku 2017  67 vojakov.

    Celková finančná injekcia by mala byť v hodnote 62 miliónov eur. Dokument zverejnený na včerajšom rokovaní vlády, však nespresňuje, aké konkrétne zložky do opatrení patria. 

    - Reklama -