Európa v roku 2080. Koľko Nemcov dovtedy zomrie? Správa EÚ odhaľuje, ako bude vyzerať kontinent po migračnej vlne

    0
    Jezídska rodina utekajúca z Iraku na grécko-macedónskej hranici (Autor: SITA)

    Správa sledovala všetkých 28 členských krajín spoločne s Nórskom, Islandom a Švajčiarskom.

    Britská populácia by podľa Eurostatu mala do roku 2080 narásť na 85 miliónov ľudí. Počet Nemcov však klesne z dnešných 80 miliónov na 65 miliónov. Eurostatu informuje, že poča sledovaného obdobia zomrie viac ako 64 miliónov Nemcov. Francúzsko by sa malo po Británii stať druhou najľudnatejšou krajinou.

    Správa vychádza v čase, kedy sa Európska únia musí vyrovnávať s najhoršou imigračnou krízou od druhej svetovej vojny. Jej výsledky sú však založené na údajoch, ktoré boli zozbierané ešte predtým, ako sa kríza cez toto leto vyhrotila. Podľa Eurostatu je však „príliš skoro na to, aby boli vyhodnotené dlhodobé dôsledky (utečeneckej krízy).“

    Európska komisia na čele s Jeanom Claudom Junckerom sa teraz snaží zmierniť nápor migrantov v niektorých krajinách. Od spustenia plátu na prerozdelenie utečencov sa jej však od septembra podarilo presunúť iba 184 ľudí z plánovaného počtu 160-tisíc utečencov z Grécka a Talianska.

    A čo Slovensko?

    Správa Eurostatu tvrdí, že najväčšiu populáciu EÚ dosiahne v roku 2050 pri počte 526 miliónov ľudí. Od tohto roku by malo dochádzať k poklesu na asi 520 miliónov do roku 2075. Niektoré krajiny síce dosiahnu populačný nárast, avšak väčšina krajín vrátane Slovenska zažije drastický populačný pokles. Ide najmä o štáty v južnej, strednej a východnej Európy. Predpoveď hovorí, že počet obyvateľov Grécka, Portugalska, Bulharska, Slovenska a Litvy by sa do roku 2080 mal znížiť asi o tretinu. K najväčšiemu poklesu, až 37,4 percenta, dôjde v Litve.

    V Poľsku sa populácia napríklad bude zväčšovať, pričom Eurostat konštatuje, že v rokoch 2004 až 2014 bolo Poľsko jedinou krajinou, v ktorej došlo k prirodzenému prírastku obyvateľov. Trend rastúcej populácie však bude prevážený Poliakmi odchádzajúcimi do zahraničia.

    Veľa dôchodcov, málo pracujúcich

    K významnému posunu dôjde aj na poli pracovnej sily. Európa je v súčanosti druhým najviac stárnucim regiónom sveta po Japonsku. Na jedného dôchodcu teraz pripadajú štyria pracujúci, do roku 2080 sa však tento pomer mal zmeniť na strašideľných 1:2.

    Rastúci neeurópania

    Zo správy Eurostatu vyplýva, že najväčšiou komunitou z krajín mimo Európskej únie sú Maročania, za ktorými nasledujú Turci. Dohromady však všetkých 20 najväčšín komunít, prichádzajúcich z tretích krajín, tvorí iba 3,7 percenta populácie únie. 

    - Reklama -