V Severnej Kórei vás zavrú aj za čítanie Biblie. Kanadský pastor dostal za ohováranie štátu doživotie na nútených prácach

    0
    Kanadský pastor Hyeon Soo Lim pred súdom v KĽDR (Autor: SITA)

    Zločiny proti štátu, medzi ktoré patrí v KĽDR aj urážanie a ohováranie štátnej moci,  aj predstaviteľov, boli hlavnými dôvodmi na to, aby mohli kanadského pastora zavrieť na doživotie do pracovného tábora. Hyeon Soo Lim, narodený v Juhokórejskej republike, bol pastorom kórejskej presbyteriánskej cirkvi svetla v kanadskom Toronte a od roku 1997 bol v Severnej Kórei viac ako stokrát.

    Cieľom všetkých jeho ciest však nebola údajne politika, ale pomoc ľuďom, ktorí v KĽDR trpia nedostatkom potravím a základných každodenných potrieb. 60-ročný pastor pricestoval do Severnej Kórey posledný januárový deň tohto roka ako člen humanitárnej misie, ktorá pomáha v tamojších hospicoch a detských domovoch.  

    Ešte v auguste sa na internete objavilo video z dielne severokórejskej vlády, na ktorom Lim tvrdí, že  jeho „najhorším zločinom bolo neuvážené ohováranie a urážanie režimu“. Podľa denníka The Guardian muža k takémuto priznaniu prinútili. Podobné priznania cudzincov zadržaných na území Severnej Kórey sa objavili aj v minulosti a vždy boli vynútené.

    Lim bol po príchode do KĽDR 21 dní v karanténe, ktorú štát môže uvaliť na kohokoľvek, kto pricestuje do krajiny. Po uplynutí karantény sa však kanadský pastor doslova vyparil a na verejnosti ho úrady ukázali až v lete, keď sa priznal k svojim údajným zločinom proti severokórejskému režimu.

    Severná Kórea má mimoriadne prísne pravidlá, ktoré musia dodržiavať všetky náboženské humanitárne organizácie prichádzajúce do krajiny. Ich aktivity režim totiž vníma ako hrozbu. Do basy vás môže v KĽDR dostať aj samotné čítanie Biblie, alebo iba jej ponechanie na verejne dostupnom mieste. Kanada aj USA preto varujú svojich občanov, aby sa ceste do Severnej Kórey vyhli.

    - Reklama -