V piatok si svet pripomenie Medzinárodný deň migrantov

    0
    Utečenci vo Švédsku (Autor: SITA)

    S návrhom založenia dňa venovaného migrantom prišli už v roku 1997 filipínske a vôbec ázijské organizácie zaoberajúce sa danou problematikou. Svetová organizácia vyhlásením Medzinárodného dňa migrantov reagovala na jav sústavného zvyšovania počtu ľudí meniacich svoje sídlo. Členovia VZ OSN v Medzinárodnom dohovore podčiarkli, že treba vyvinúť väčšie úsilie na zaistenie dodržiavania základných ľudských práv a slobôd pre všetkých migrantov, ktorí “vykonávali, vykonávajú a budú vykonávať prácu počas celého času migračného procesu”, uvádza OSN na svojej webovej stránke. 

    Európa prijímala asi 15 miliónov imigrantov zo 175 miliónov prisťahovalcov na celom svete. Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých pracujúcich migrantov a členov ich rodín vstúpil do platnosti 1. júla 2003. Takmer vo všetkých štátoch žijú prisťahovalci a prakticky z každej krajiny ľudia pre rôzne dôvody odišli. Aj preto OSN vyzvala svoje členské štáty, mimovládne i ďalšie organizácie, aby si pripomínali 18. december. 

    Rada Európy na svojej stránke konštatovala, že migrácia je ľudské právo, ktoré chráni protokol štyri Európskeho dohovoru o ľudských právach: “Každý človek má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu vrátane svojej.” Prirodzene, všetky štáty majú právo regulovať príchod zahraničných občanov na svoje územie a repatriovať nelegálnych prisťahovalcov do ich krajiny pri rešpektovaní zákonov v oblasti ľudských práv. 

    Medzinárodná organizácia pre migráciu (International Organization for Migration, IOM) zaraďuje migráciu medzi najzávažnejšie otázky 21. storočia aj preto, lebo opúšťanie rodného a príchod do ďalšieho štátu sa stáva čoraz častejším javom. Migrácia nadobúda rozmery, aké nikdy predtým nemala. 

    - Reklama -