USA vedeli o obchodovaní Turecka s IS. Tvrdí to agent nemeckej rozviedky

    0
    Bašta Islamského štátu Rakka (Autor: SITA)

    Bývalý agent nemeckej rozviedky Rainer Rupp v rozhovore pre ruskú televíziu uviedol, že Washington vie o nezákonnej činnosti Ankary v podobe špinavého obchodovania s ropou už od roku 2014. Informuje o tom portál Sputnik.

    Ruské ministerstvo obrany už pred časom informovalo o troch hlavných trasách nelegálnych dodávok ropy, ktorú kradne Islamský štát v Sýrii a Iraku. Všetky tri vedú do Turecka. Vyhlásil to náčelník hlavnej operačnej správy Generálneho štábu OS RF Sergej Rudskoj. Podľa jeho slov vychádza západná trasa k tureckým prístavom na pobreží Stredozemného mora, severná vedie k rafinérii Patma a východná k prekladisku v osade Džazri.

    Turecký prezident a jeho rodina obchoduje s islamistami

    Počas včerajšej konferencie predstavitelia Ministerstva obrany RF prezentovali satelitné snímky s kolónami cisterien s ropou, ktoré ukradla teroristická organizácia Daeš. Konečným cieľom cisterien s ropou zo sýrskych vrtov je Turecko. „Chcem podotknúť, že podľa existujúcich svedectiev je najvyššie politické vedenie Turecka zapojené do nelegálneho obchodu. Mám na mysli prezidenta Erdogana a jeho rodinu. Turecká vláda rokuje s krajným cynizmom,“ uviedol námestník ministra obrany Ruskej federácie Anatolij Antonov.

    USA o všetkom vedeli

    Ruská televízia požiadala o stanovisko aj bývalého agenta nemeckej rozviedky Rainera Ruppa. „Účasť Turecka v nelegálnych obchodoch s ropou je dobre známa vec. Na oficiálnej úrovni o tom vedia aj Spojené štáty. Ja by som rád obrátil vašu pozornosť na dokument, ktorý bol publikovaný v roku 2014 oddelením pre boj s financovaním terorizmu pri Ministerstve financií USA. Tento dokument hovorí, že veľká časť nelegálnej ropy ´Islamského štátu´ končí v Turecku. Ropa je transportovaná priamo cez tureckú hranicu vo veľkoobjemových cisternách alebo je prečerpávaná tajným ropovodom, ktorý sa tiahne cez územie severného Iraku kontrolovanej kurdskými bojovníkmi pešmergov.“

    Rupp ďalej pokračuje: „Washington proti tomu dlhodobo nerobil vôbec nič, prípadne postupoval len veľmi chladne, aby odvrátil pozornosť. To sa dozvedáme nie od kritikov USA, ale od samotnej americkej vlády, od bývalého zástupcu riaditeľa CIA.“

    - Reklama -