Skultivujte Facebook! Vymeňte informačný odpad, tie klamstvá Putina či Donalda Trumpa, vyzýva Anne Applebaumová

    0
    Výkonný riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg (Autor: SITA)

    Novinárka uvádza, že každý, kto strávi nejaký čas v mnohých alternatívnych svetoch prostredníctvom Twittera alebo Facebooku, sa môže stretnúť s podobnými nepravdivými informáciami – v mnohých podobách a v mnohých jazykoch, každý deň. „Stačí sledovať tie správne účty na Twitteri a získate odkazy na falošné webové stránky a pochybné organizácie, ktoré vyrábajú vymyslené štatistiky. Získate priateľov, ktorí týmto štatistikám veria. Pokiaľ chcete, môžete žiť naďalej v bubline úplne odtrhnutej od akejkoľvek reality okrem tej virtuálnej, ktorú vytvárajú krajne pravicoví blogeri, ľavicoví anarchisti alebo spin doktori z Kremľa, ktorí excelujú vo vytváraní tohto typu alternatívnej reality,“ opisuje Applebaumová negatívne aspekty sociálnych sietí.

    Mnohí z tých, ktorí to robia, majú podľa jej slov zvláštne politické ciele, ako sú napríklad zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA alebo nábor dobrovoľníkov Islamského štátu. „Ale dlhodobejší dopad dezinformácií je ešte hlbší – vytvára cynizmus a apatiu. Vedie to k tomu, že nikto neverí ničomu. Ľuďom nevadia klamstvá Trumpa, klamstvá Putina alebo klamstvá Islamského štátu, pretože aj tak neveria ničomu, čo si prečítajú. Je tu toľko informačného odpadu, že je nemožné zistiť, čo je pravda,“ lamentuje Applebaumová.

    Nikto podľa nej zatiaľ nevie, čo by sa s touto situáciou dalo robiť. Zuckerberg tak vraj má otvorený priestor na to, aby mohol pomôcť novinárom, akademikom, aktivistom a politikom zistiť, ako priviesť realitu späť do verejnej debaty. „Možno musíme na školách študovať mediálnu gramotnosť. Možno potrebujeme nezávislé indexy presnosti na hodnotenie webových stránok. Možnože potrebujeme popracovať na pochopení psychológie konšpiračných teoretikov. Zatiaľ nevieme, čo z toho bude fungovať, ale dozrel čas, aby sme sa tým začali zaoberať. A to je otázka za 45 miliárd dolárov,“ píše Applebaumová v komentári pre americký internetový magazín Slate. Komentár v českom preklade publikoval server Open-doors.cz.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    autor: luš

    - Reklama -