Betlehemské svetlo už je na Slovensku. Dnes si ho prevzal prezident Kiska

    0
    Prezident Andrej Kiska preberá Betlehemské svetlo od skautov (Autor: SITA)

    Svetlo bude tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. V sobotu sa vo farskom kostole Neusimmering vo Viedni uskutočnila ekumenická slávnosť, na ktorej rakúski skauti odovzdali Betlehemské svetlo členom európskych organizácií, medzi ktoré patrí aj Slovenský skauting. Od tej chvíle Betlehemské svetlo začína svoju púť do krajín celého sveta.

    “Odovzdávanie Betlehemského svetla poľským skautom sa od vstupu Slovenska a Poľska do Európskej únie organizuje každoročne vždy na inej strane hranice. V minulom roku odovzdávali naši skauti svetlo na Slovensku, vo Svite,” vysvetlil Suvák. Andrej Kiska dnes prevzal plamienok Betlehemského svetla od skautskej delegácie na čele s náčelníkom Slovenského skautingu Petrom Linekom a koordinátorom Betlehemského svetla Mariánom Suvákom.

    Počas posledného víkendu pred Vianocami, v sobotu 19. decembra, budú už od skorého rána skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho do 300 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte. Svetlo postupne skauti prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov, aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc. Na distribúcii svetla sa každoročne dobrovoľne zúčastňujú stovky skautov a ich počet neustále rastie. “Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru a jednoty, a teda spoločných univerzálnych hodnôt vlastných ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania,” dodal na záver koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

    - Reklama -