Moslimovia vyhlásili islamským teroristom vojnu. Pod fatvu sa podpísalo naraz jeden a pol milióna ľudí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Na výročie smrti bojovníka proti vahhábizmu a reformátora Razu Khana sa pri jeho hrobke, ktorá je pútnickým miestom v indickom meste Bareilly, zišlo približne 70-tisíc moslimských duchovných a vyhlásili fatvu odsudzujúcu terorizmus a teroristické organizácie vrátane Islamského štátu. Ich rozhodnutie podporilo podpisom asi 15 „lakh“ (indická číslovka označujúca 100 000, pozn. red.) moslimov, ktorí prišli k hrobke.

    „Od nedele, keď sa začal sviatok, začali členovia Dargah Aala Hazrat rozdávať dotazníky svojim nasledovníkom a zbierali podpisy tých, ktorí sú ochotní postaviť sa proti terorizmu. Takmer milión a pol moslimov na nich zaznamenalo svoj protest. Zhruba 70-tisíc duchovných z celého sveta potom ustanovilo fatvu,“ povedal jeden z duchovných, mufti Mohammed Saleem Noori.

    Požiadal aj médiá, aby sa o teroristických skupinách prestali vyjadrovať ako o „moslimských organizáciách“.

    Duchovný Hazrat Subhan Raza Khan, ktorý je predsedom správy spomínaného pútnického miesta, povedal,  že k rozhodnutiu vydať fatvu práve počas tohto dôležitého sviatku došli duchovní po teroristických útokoch v Paríži.

    „V Koráne je napísané, že zabitie jednej nevinnej osoby zodpovedá zabitiu celého ľudstva,“ povedal Mohammed Ehsan Raza Khan, hlava miestnej svätyne.

    Duchovní následne odsúdili bombardovanie Sýrie s tým, že v náletoch zomrelo veľa ľudí vrátane žien a detí. Vyjadrili sa, že by sa západné mocnosti mali sústrediť na boj proti terorizmu, nie však za cenu životov nevinných ľudí. Následne vyhlásili, že tým, ktorí bojujú na strane teroristov, budú odopreté určité pohrebné rituály.

    Univerzita, ktorá spadá pod Khanovu svätyňu, otvorila nový odbor pod názvom Islam a terorizmus. Tam sa študenti učia o rozdieloch medzi pôvodnými textami Koránu a tými, ktoré hlásajú teroristické skupiny, a to za účelom pochopenia toho, ako dochádza k zlej interpretácii náboženských textov.

    Duchovní sa vyjadrili aj o nedávnych vyhláseniach Donalda Trumpa, ktorý sa dovolával zákazu vstupu všetkých moslimov na pôdu USA. „Keď takýto zákaz pre moslimov zavedie jedna krajina, zavedú to aj ďalšie krajiny a možno aj voči iným skupinám. To potom len podporí nenávisť a rozdelí ľud,“ povedal Saleem Noori. Podľa duchovných robia Trumpove výroky zo všetkých moslimov teroristov, a preto je vraj Trump priamo zodpovedný za šírenie nenávisti.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: spa

    - Reklama -