Ach, tie súdy… Neúnavná bojovníčka proti Harabinovi čelí ovbineniu zo zneužitia funkcie. A verejná ochrankyňa ľudských práv čaká na vyjadrenie Sudcovskej rady

    0
    Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová na akcii Výzvy k ľudskosti (Autor: Radka Turoňová)

    Ako informoval agentúru SITA ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, v minulosti dostala ombudsmanka podania so žiadosťou o podanie návrhu na disciplinárne stíhanie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, pri ktorých sa obrátila na Sudcovskú radu NS SR. Dubovcová ju považuje za kompetentnú v tejto otázke, „pretože sami sudcovia by sa mali vyjadriť k správaniu sa sudcu a jeho konania, ktoré sa netýka jeho rozhodovacej činnosti“. Zároveň Sudcovská rada NS SR je sama oprávnená podávať disciplinárne návrhy na sudcov, pripomína ombudsmanka.

    Súčasný podnet, ktorý je opäť na predsedu Najvyššieho súdu SR, v tomto prípade Danielu Švecovú, je totožný podnet, aké boli podané verejnému ochrancovi v minulosti. Vtedy Sudcovská rada NS SR ale nezaujala na Dubovcovej opakovanú výzvu stanovisko, čo ju sklamalo. Je preto zvedavá, ako to bude v tomto prípade. „Pri mojom hodnotení podnetu vezmem do úvahy závery Sudcovskej rady a vlastné výsledky z prešetrenia. Vo všetkých prípadoch je postup rovnaký – ako to bolo v prípade podania na predsedu súdu v minulosti, tak to bude aj v tomto prípade a aj v budúcnosti,” zdôraznila Dubovcová.

    Sudcovská rada zatiaľ nerokovala o podaní na disciplinárne stíhanie šéfky Najvyššieho súdu D. Švecovej. Jej podal podnet Štefan Harabin. Predseda rady Peter Melicher informoval agentúru SITA, že členovia požiadali o možnosť oboznámiť sa s podaním a tak by sa ním mali zaoberať až na januárovom zasadnutí rady.

    Predsedníčke najvyššieho súdu v podaniach vyčítajú, že zneužila funkciu, do ktorej bola vymenovaná, lebo nezákonným spôsobom napriek viacerým upozorneniam sudcov, že koná svojvoľne a nezákonne, zasiahla do ústavnej zásady na zákonného sudcu, keď rozdelila pôvodný senát vedený Štefanom Harabinom. Harabin sa pre Švecovú obrátil ešte koncom septembra listom aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Podal podnet na prešetrenie zákonnosti konania predsedníčky v prípade zmien v zložení senátov trestnoprávneho kolégia.

    Dohňanský podal podnet na Švecovej disciplinárne stíhanie aj na Súdnu radu SR. Tá už rozhodla a nepodporila návrh na disciplinárne konanie voči Švecovej. Ako uviedla šéfka rady Jana Bajánková, skutky uvedené v podnete nie sú disciplinárnym previnením.

    Predsedníčka NS D. Švecová podala na Š. Harabina tri návrhy na disciplinárne stíhanie. Štvrtý leží na stole Súdnej rady a rozhodovať sa o ňom bude na budúcotýždňovom rokovaní Súdnej rady SR.


     

    - Reklama -