Európa pred Vianocami rozjíma o terorizme. A my vraj nepomáhame

    0
    Paríž, hlavné mesto Francúzska. (Autor: SITA)
    Ľudia nedeľu, čo nedeľu zapaľujú adventné sviece a rozjímajú o svojich životoch. Tohtoročný advent ovládol okrem rozjímania o pokoji a mieri ešte jeden pocit. „Ale tento rok sú to tiež strach, obavy a hrozby. Niekedy konkrétne, keď vidíme teroristov v uliciach, ktoré poznáme, ktorými sme sa nedávno prechádzali. Ale niekedy sú to hrozby len tušené, a o to horšie,“ napísal Navara.
     
    Napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, že žijeme v pokojnom kúte sveta, ale mnoho ľudí na svete také šťastie nemá. Stačí sa pozrieť na Ukrajinu, kde zúri vojna už viac ako rok. Ľudia odtiaľ neutekajú, ale migrujú v rámci svojej vlasti a trpia. Rovnako zle na tom sú ľudia, ktorým islamisti rozstrieľali domy alebo im strechu prerazili západné či ruské bomby. Aj tým by sme sa mali snažiť pomôcť. Ale nerobíme to.
     
    „Lebo keď sa za oknami rozsvietia vianočné ozdoby, bude Európa zadrôtovanou a ich šance na nové životy v bezpečnejších lokalitách sa zase o niečo znížia. Až sa tak stane, my budeme mať dôvod byť konečne pokojnejší. Ale budeme skutočne?“ pýta sa autor.
     
    Staré letisko Tempelhof, ktoré zachránilo západný Berlín v čase sovietskej blokády, dnes pomáha znovu. Tentoraz v úlohe veľkého tábora pre tisíce utečencov. Tých je ale toľko, že čoskoro nebude stačiť ani letisko. Čo bude ďalej? Vo Viedni k tomu tí istí ľudia pristúpili po svojom. Niekoľko študentov kúpi byt, vymaľujú ho a ubytujú v ňom utečencov. Pred Vianocami tak robia dobrý skutok. A čo budeme robiť my?
     
    Autor: mp
     
    - Reklama -