Šéf maďarského parlamentu: Európa je na prahu rozpadu. Slovensko sa nikdy nemalo stať členom EÚ

    0
    Kövér v rozhovore uviedol, že existuje, pre Maďarsko jednoduché, riešenie utečeneckej krízy. „Všetky pravidlá Únie o ochrane hraníc musia byť dodržiavané. Rezolúcia maďarského parlamentu formuluje jasne – zabezpečením hranice EÚ musí byť obnovený pôvodný zákonný poriadok,“ uviedol predseda maďarského parlamentu, podľa ktorého sa niektoré štáty zmenili takmer na migračné cestovné kancelárie, čím porušujú aj európsky zákonný poriadok. „Zo štátov schengenského priestoru sú to napríklad Rakúsko a Taliansko,“ uviedol následne príklad a dodal, že sa s tým musia momentálne potýkať Chorvátsko a Slovinsko, ktoré na rozdiel od Rakúska a Nemecka do Európy nikoho nepozvali, a k problému tak prišli ako slepé kura k zrnu.
     
    „Kvóty na prerozdeľovanie migrantov sú pre milióny ľudí, ktorí žijú v rôznych utečeneckých táboroch a v krajinách postihnutých vojnovým konfliktom, niečo ako pozývací list,“ povedal ďalej a vysvetlil, že ľavicová časť nemeckej koalície očakáva nových potenciálnych voličov z radov migrantov, zatiaľ čo pravicová časť koalície sa snaží vyhovieť potrebám veľkokapitálu na hojnosť pracovných síl. „To všetko by mohlo byť vnútornou záležitosťou Nemecka, keby NSR nebola súčasťou spoločnej Európy,“ dodal.
     
    „Nie každý prisťahovalec je terorista, ale každý terorista je prisťahovalec,“ povedal Právu ďalej Kövér s tým, že ak má dobré informácie, potom z páchateľov útokov v Paríži prinajmenšom dvaja prišli do Európy s migračnou vlnou. „Sú medzi nimi tiež potomkovia staršej generácie prisťahovalcov, ktorých Európa prijala a pokúsila sa ich integrovať. Podľa všetkého neúspešne,“ komentoval novembrové teroristické útoky a dodal, že sa domnieva, že  Európa je na prahu rozpadu.
     
    „Príčinou nie je len migračná kríza, ale vnútorný morálny a duchovný rozklad,“ povedal ďalej a pripomenul, že EÚ sa často odvoláva na spoločné európske hodnoty, ktoré však napríklad nijaké dokumenty neobsahujú.
     
    Dve rozdielne koncepcie EÚ
     
    Podľa neho v Európe existujú dve rozdielne koncepcie jej budúcnosti. „Jedna je koncepciou centralizovaných, povedzme európskych spojených štátov, ovládaných bruselskou byrokraciou, ktorá by národy vymazala,“ povedal a dodal, že na druhej strane zostal názor, že základom EÚ má byť spolupráca národných štátov, založených na kresťanských základoch, a použil citát niekdajšieho francúzskeho ministra zahraničných vecí a jedného zo zakladateľov EÚ Roberta Schumana. „Európa bude buď kresťanská, alebo nebude,“ zopakoval Kövér jeho slová s tým, že nie je potrebné vymýšľať niečo nové, len by sme sa mali vrátiť k východiskovému bodu.
     
    Následne sa Kövér vyjadril aj k Vyšehradskej štvorke, ktorú vraj považuje za veľmi dôležitú a strategickú, ktorú treba ju udržať a zintenzívniť. „Spoločnú vyšehradskú ochranu srbsko-maďarských hraníc môžem označiť za príjemné prekvapenie. Dúfam, že raz budú v strednej Európe také vzťahy, že budeme môcť medzi sebou slušne a úprimne urovnávať historické krivdy a názorové rozdiely, napríklad okolo otázky menšín,“ poznamenal a uviedol, že  Česko ani Slovensko sa nikdy nemali stať členmi Únie, pretože časťou nášho právneho poriadku je zákon vychádzajúci zo zásady kolektívnej viny.
     
    Celý rozhovor si môžete prečítať TU
     
    „Ak Európa prijíma kolektívne vinu, o akých spoločných hodnotách a zásadách hovoríme?“ Začudoval sa a podotkol, že ho teší, že medzi politikmi ČR a Nemecka došlo v uplynulých rokoch k dialógu, ktorý dospel k výsledkom smerujúcim k vyriešeniu tejto otázky. „Podobný problém bol medzi Maďarskom a Srbskom, ale srbský parlament zákony podobné dekrétom zrušil. Takže existuje pozitívny príklad, že tieto problémy možno prekonať,“ dodal na záver rozhovoru.
     
    autor: jzd
     
    - Reklama -