Teroristi ho mesiace mučili a popravovali pred ním zajatcov, napísal o tom knihu a teraz radí, ako poraziť takzvaný Islamský štát

    0

    Nicolas Henin je francúzsky novinár, ktorý padol do zajatia militantov z Daešu spolu s ďalšími žurnalistami vrátane Američana Jamesa Foleyho, ktorého spolu s ďalšími rukojemníkmi popravili. Henin mal šťastie v nešťastí, keď ho ozbrojenci po niekoľkomesačných snahách francúzskej diplomacie prepustili na slobodu. Svoj strastiplný príbeh opisuje v knihe, ktorá vyšla minulý mesiac v angličtine pod názvom Jihad Academy (Akadémia džihádu).

    Prežil peklo

    V interview, ktoré denník The Independent uverejnil pod titulkom Syrian Campaign (Sýrska kampaň), Nicolas Henin spomína aj na mučenie, ktorým si za desať mesiacov prešiel. Militanti ho väznili spolu s ďalšími rukojemníkmi v neľudských podmienkach. Bitie, fyzické útoky, šikanovanie a nedostatok spánku boli bežné praktiky. Po únose v Iraku prežil prežil Henin 7 mesiacov v Sýrii, kde ho mučil aj najznámejší kat IS Mohammed Emwazi, známy pod prezývkou Džihádista John, ktorý je už po smrti.

    Robia to, čo IS chce

    Rozhovor s francúzskym novinárom vyšiel v čase, keď západní spojenci stupňujú nálety na pozície militantov z Daešu v Sýrii, a Henin v ňom spochybňuje rozhodnutia svetových mocností. „Víťazom tejto vojny nebude strana, ktorá má tie najnovšie, najdrahšie alebo najsofistikovanejšie zbrane, ale tá, ktorá dokáže na svoju stranu získať ľudí,“ tvrdí v rozhovore Henin.

    VIDEO Časť rozhovoru s Nicolasom Heninom v angličtine

    Je to pasca

    Podľa francúzskeho žurnalistu sú letecké útoky presne to, čo militanti z Islamského štátu potrebujú, aby mohli šíriť radikálny islam. „Len podporujeme našich nepriateľov, prehlbujeme utrpenie a celú túto katastrofu. Útoky proti IS sú pasca,“ tvrdí Nicolas Henin. Podľa neho je nesprávne, ak si Západ myslí, že zintenzívnením bombardovania Sýrie dokáže poraziť militantov z Daešu. Nálety totiž vyháňajú z krajiny stále viac a viac ľudí. „Státisíce utečencov, ktorí opúšťajú moslimskú krajinu, to je pre IS ako splnený sen. Pravdepodobne preto chceli parížskymi útokmi zmanipulovať verejnú mienku, aby sme uzavreli hranice, a čo je dôležitejšie, uzavreli aj naše mysle,“ myslí si Henin.

    Muž, ktorý v Sýrii prežil 10 mesiacov mučenia, tvrdí, že existuje cesta, ako poraziť militantov z Daešu, ale nie sú to nálety, ktoré podľa Henina „ženú ľudí do rúk IS“. Kľúčové je údajne presvedčiť samotných Sýrčanov, že existuje šanca, ako zastaviť krviprelievanie a pomôcť im zlepšiť životné podmienky. „To, čo musíme teraz urobiť, a je to naozaj kľúčové, je kontaktovať miestnych ľudí. Len čo im ponúkneme nádej a politické riešenie, Islamský štát jednoducho skolabuje,“ dodáva.

    Bezletová zóna

    Jedinou cestou je podľa Henina zastavenie masívneho bombardovania, ktoré často zasahuje aj oblasti pod kontrolou takzvanej umiernenej sýrskej opozície, ktorá chce od roku 2011 zvrhnúť prezidenta Bašára Asada. „Bezletové zóny (zákaz bombardovania) pre všetkých. Nielen pre koalíciu alebo len pre Rusov či Asadov režim, pre všetkých. Poskytnutie bezpečnosti ľuďom by bolo pre IS zničujúce. To je to, na čo by sa mala medzinárodná komunita sústrediť,“ tvrdí Nicolas Henin v rozhovore pre denník The Independent.

    - Reklama -