V Paríži sa rodí dohoda o klíme. Má byť právne záväzná…

    0
    21. konferencia zmluvných strán (COP21) Rámcovej dohody OSN o zmene klímy v Paríži (Autor: SITA)
    Fabius v emotívnom vystúpení predstavený text označil za ambiciózny a najlepší možný kompromis, ktorý odráža pozície rokujúcich strán.
     
    Dohoda je podľa neho dostatočne „diferencovaná, spravodlivá, vyvážená, dynamická aj právne záväzná. „Uznáva prvky klimatickej spravodlivosti a zohľadňuje rôznu  zodpovednosť krajín,“ podotkol francúzsky minister.
     
    Podľa prezidenta Hollanda, ktorý vo svojom vystúpení pripomenul aj mesiac staré teroristické útoky v Paríži, môže byť dnešok historickým dňom. „Máte možnosť zmeniť svet. Musíte sa jej chopiť,“ vyhlásil na záver prejavu, ktorý delegáti odmenili potleskom postojačky.
     
    Generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun označil návrh dohody o klíme za historický dokument na ceste k nízkouhlíkovej budúcnosti. Aj podľa neho je potrebné urobiť posledný krok a dohodu potvrdiť. Text samotný však ešte delegácie k dispozícii nedostali.
     
    Delegáti o dohode, ktorá by po roku 2020 mala nahradiť Kjótsky protokol, rokujú v Paríži od konca novembra. Konferencia sa mala pôvodne skončiť už v piatok, nad niekoľkými verziami záverečného textu sa však  rokovalo dlhšie, ako bol pôvodný plán. Podľa Fabiusa sa do finálneho návrhu podarilo zapracovať aj prvky, o ktorých sa pôvodne myslelo, že sa to nepodarí.
     
    Autor: mp
     
    - Reklama -