Dotácie ministerstva zdravotníctva získali súkromné podnikateľské subjekty, ktoré majú zisky vyššie ako to, čo im štát daroval, tvrdí poslanec Beblavý

    0
    Minister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)
    Rezort zdravotníctva pod vedením ministra Čisláka tvrdí, že štátne zdravotnícke zariadenia nemohli získať dotácie z eurofondov na nákup nových zariadení preto, lebo majú dlhy voči štátu samotnému. Ešte v piatok informoval o údajnom zvýhodňovaní súkromných zdravotníckych zariadení poslanec a podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. 

    Najviac získala Penta 

    Podľa článku denníka SME získala najviac peňazí z takmer 7 miliónov eur, ktoré pritiekli do rezortu zdravotníctva z eurofondov ako nenávratný finančný príspevok, spoločnosť Penta, pre ktorú Viliam Čislák v minulosti pracoval. Vo výzve na získavanie dotácií z tohto balíčka podľa Beblavého „nezískal podporu žiadny verejný subjekt, ale ju získali (súkromné) podnikateľské subjekty, ktoré majú zisky vyššie ako to, čo im štát daroval“. 
     
    O eurofondy sa uchádzalo 19 subjektov. Z tých štátnych napríklad Fakultná nemocnica v Trnave, Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach či mesto Krompachy. Ani jeden z týchto žiadateľov dotácie nezískal. Úplne opačne dopadli súkromní žiadatelia o eurofondy. Najviac, až jeden a pol milióna eur, z celkovej sumy získala spoločnosť ProCare, ktorá patrí práve pod spomínanú finančnú skupinu Penta. „Ide o zariadenie, ktoré vlani na výnimku ministerstva predal manžel šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Peter Pažinka Pente. Kým polikliniku ešte vlastnil, dostal na ňu za exministra Richarda Rašiho (Smer) tiež z eurofondov 2,5 milióna eur,“ pripomína denník SME. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -