Vytvorenie jednotného protiteroristického frontu je dosiahnuteľný cieľ, tvrdí Moskva. Pozrite sa, koho Rusi označili za dôležitého partnera

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    Dodal, že Rusko podporilo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o boji s organizáciou Islamský štát (IS) a ďalšími teroristickými zoskupeniami v Sýrii a Iraku, ktorú pripravilo Francúzsko aj so zapracovaním ruských pripomienok. Lavrov zdôraznil, že neexistuje žiadna alternatíva namiesto širokej protiteroristickej koalície, ktorá by pôsobila na základe medzinárodného práva a pod záštitou OSN. 

    Šéf ruskej diplomacie spresnil, že Rusko pri dosahovaní tohto cieľa spolupracuje aj s USA. Šéf ruskej diplomacie uviedol, že vznik koalície bude možný za predpokladu, že “ambície a spory pôjdu bokom, vzdáme sa praxe dvojakých štandardov a pokusov využívať teroristov na geopolitické hry”. Lavrov sa vyjadril aj pretrvávajúcej migračnej kríze v Európe, pričom upozornil, že “polovičaté opatrenia nemôžu zaručiť ani bezpečnosť” na tomto kontinente. 

    “V súčasnom poprepletanom svete sa sotva možno spoliehať na účinnosť pokusov oddeliť od susedných regiónov plotmi. Potvrdili to aj nedávne teroristické útoky v Paríži a Londýne, ako aj bezprecedentná migračná kríza, ktorá zasiahla Európu,” vyhlásil Lavrov.Vyjadril presvedčenie, že migračnú krízu možno riešiť len spoločnou prácou svetového spoločenstva vychádzajúc z medzinárodného práva a Charty OSN.

    Súčasne však podľa Lavrova treba pokračovať v hľadaní politického riešenia konfliktov na Blízkom východe, najmä v Sýrii, vypracovať stratégiu politickej stabilizácie a sociálno-ekonomickej rehabilitácie štátov oblasti. “V akom prípade, ako podčiarkol prezident Vladimir Putin, tábory pre utečencov ani nebude treba stavať,” citoval Lavrov. 

    - Reklama -