Klimatické zmeny ako výhodný biznis. Americkí profesori brali úplatky za skresľovanie štúdií. Čítajte, od koho

    0
    Aktivisti protestujúci proti klimatickému summitu v Paríži (Autor: SITA)

    Aktivisti z Greenpeace, ktorých praktiky v niektorých prípadoch hraničia so zákonom, sa v tomto prípade vydávali za predstaviteľov veľkých korporácií. Tvárili sa ako lobisti ropných spoločností alebo ich konzultanti a v takomto prestrojení navštívili niekoľko prominentných amerických univerzít. Podarilo sa im odhaliť dvojicu profesorov, ktorí si nechávali platiť za vydávanie skreslených štúdií.

    Výskum za pár tisíc

    Spomínaní akademici, odhalení aktivistami z Greenpeace, si nechávali platiť za to, že pre ropné spoločnosti písali správy o výhodách používania fosílnych palív alebo pozitívach zvyšovania úrovne CO2 v ovzduší. Za takéto vymyslené štúdie si účtovali od 6 000 dolárov za jedinú stránku až do 15 000 dolárov za 10-stranový dokument potvrdzujúci tvrdenia ropných korporácií o benefitoch používania fosílnych palív.

    Jeden profesor výskum nerobí

    Podľa šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho nie je dôvod pre pár skorumpovaných profesorov spochybňovať celý dlhoročný výskum klimatických zmien. „Jeden profesor alebo vedec nemôže spochybniť výskumy, ktoré potvrdzujú ostatní odborníci z oboru a spolu s nimi 97 % vedcov na tejto planéte,“ povedal Kerry pred pár dňami na klimatickom summite v Paríži.

    To, že klimatické zmeny sú reálne a urýchlené konaním človeka, je podľa väčšiny vedcov viac než jasné a dokázateľné, ale to neznamená, že si to uvedomuje aj verejnosť. Podľa nedávneho prieskumu, na ktorý sa odvoláva denník The Guardian, stúpol počet Američanov, ktorí veria vedeckým dôkazom klimatických zmien. Napriek tomu až tretina obyvateľov USA nie je stále  presvedčená o tom, že klimatické zmeny sú reálne. To je podľa Greenpeace výsledok práce hŕstky vedcov, ktorí sú skeptickí k výskumom ostatných kolegov a tvrdia, že za klimatické zmeny nie je zodpovedné ľudstvo.

    Vydávajú výskumy bez overenia

    Problém pri informovaní širokej verejnosti o klimatických zmenách predstavuje podľa Greenpeace fakt, že niektorí vedci uverejňujú svoje články bez toho, aby ich pred tým schválila odborná komisia oficiálnych vedeckých časopisov. William Happer, známy skeptickým postojom ku klimatickým zmenám, uviedol, že akékoľvek prípadné posudky by zdržali vydávanie jeho prác. „Mohol by som odovzdávať svoje články odbornej komisii, ale to by veľmi oddialilo ich publikáciu a vyžadovalo by si to zmeny. Po nich by už z článku nebolo jasné, že CO2 je benefit a nie škodlivina tak, ako by som chcel ja a ako požaduje klient,“ píše Happer vo vyjadrení ku kauze zaplatených výskumov.

    Profesor Happer sa však tak trochu prezradil svojou prchkou reakciou pri nedávnom vypočúvaní pred komisiou amerického Senátu, ktorej musel vysvetľovať, kto sponzoruje jeho výskumy. Na otázku reportéra Greenpeace, ktorý sa ho ešte pred začiatkom vypočúvania opýtal, kto mu platí za jeho názory, reagoval agresívnym vyjadrením. „Ty sk*rvysyn, nevzal som ani cent,“ odvrkol nepríjemne Happer.

    VIDEO Profesor William Happer vypovedá pred komisiou amerického Senátu

    Kedy a kde?

    „Náš výskum ukázal, že profesori na prestížnych univerzitách môžu byť sponzorovaní zahraničnými ropnými spoločnosťami, aby písali správy, ktoré vrhajú tieň pochybností na klimatické zmeny. Zistili sme aj to, že takéto sponzorské dary boli následne utajované,“ uviedol John Sauven, riaditeľ britskej pobočky Greenpeace. Súčasné zistenia však podľa neho nestačia. „Toto vyšetrovanie nám ukázalo, ako to robia (ropné spoločnosti), ale teraz potrebujeme zistiť, kedy a kde to robia,“ dodáva Sauven.

    - Reklama -