Revolúcia proti Putinovi. Takto ju z Londýna ohlásil jeho „obľúbený“ miliardár

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Od jeho prepustenia z väzenia je to prvýkrát, keď sa Chodorkovskij vyjadril takýmto rozhodným spôsobom proti Putinovmu režimu. Doteraz nikdy verejne nehovoril o tom, že by sa mal osobne podieľať na vyvolaní revolúcie. Na londýnskej konferencii obvinil Kremeľ zo „samovražednej zahraničnej politiky, zavádzania protiprávnych zákonov a nezákonného stíhania svojich občanov“, čo opísal ako protiústavný puč. „Prezident Putin zaviedol Rusko do pozície, v ktorej je revolúcia neodvratnou nutnosťou,“ vyhlásil Chodorkovskij, ktorý si v ruskom väzení odsedel desať rokov za údajné daňové úniky a spreneveru.

    Chodorkovskij patrí spoločne s bývalým šachistom Kasparovom a právnikom Navalným k najviditeľnejším tváram ruskej opozície. Na rozdiel od svojich dvoch kolegov však dlhodobo tvrdí, že nemá žiadne politické ambície. „Nemienim sa však nečinne prizerať na to, čo sa momentálne v Rusku deje. Rád by som pomohol naštartovať cestu k mierovej revolúcii. Urobím všetko pre to, aby bol v mojej krajine obnovený právny poriadok. Putin a jeho spolupracovníci sa budú musieť zodpovedať zo svojich činov pred nezávislým súdom,“ povedal päťdesiatdvaročný ruský disident, ktorému bola udelená prezidentská milosť v decembri 2013, teda tesne pred začiatkom olympijských hier v ruskom Soči.

    Chodorkovskij ďalej uviedol, že výmenou za udelenie milosti sľúbil Putinovi, že sa nebude angažovať v politike dovtedy, kým nevyprší jeho trest, a bude sa starať o svoju chorú matku. „Moja matka však v auguste zomrela a ja sa už necítim byť svojím sľubom viazaný.“ Ako agentúra Associated Press informovala, tento týždeň vyzvali ruskí vyšetrovatelia opozičníka, aby podal vysvetlenie k sedemnásť rokov starému prípadu vraždy starostu mesta Nefteyugansk, ktorý tento rok opäť otvorili. Práve v tomto meste totiž vtedy sídlil Chodorkovského kolos Jukos. Jeho bývalý šéf však povedal, že nemá v úmysle s ruskými úradmi žiadnym spôsobom spolupracovať. Pred ôsmimi rokmi bol okrem iného odsúdený na doživotie pre obvinenie, že si túto vraždu objednal.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -