Nové prieskumy predpovedajú Le Penovej aj jej neteri prehru v nedeľných voľbách

    0
    Marine Le Penová, šéfka Národného frontu (Autor: SITA)

    Informovala o tom dnes francúzska rozhlasová stanica RTL s odvolaním sa na prieskum inštitútu BVA, ktorý ho uskutočnil pre skupinu severofrancúzskych denníkov: La Voix du Nord, le Courrier Picard, Nord Eclair a l'Union.
    Podobné výsledky zverejnil aj inštitút Odoxa, podľa ktorého by Bertranda malo v obvode Nord-Pas-de-Calais-Picardie podporiť 52 percent voličov, kým Le Penovú 48 percent opýtaných.

    Z prieskumu BVA vyplynulo, že 64 percent z voličov, ktorí v prvom kole hlasovali za socialistov (PS), ekologické strany a krajnú ľavicu, podporí v druhom kole kandidátov z listiny LR, aby ,,zastavili FN”. Podľa RTL je až 90 percent voličov už rozhodnutých, komu odovzdajú v druhom kole svoj hlas.
    Najnovšie prieskumy verejnej mienky predpovedajú veľmi vyrovnaný súboj o prvenstvo v juhofrancúzskom obvode Provence-Alpes-Côte-d'Azur, kde proti kandidátke FN Marion Maréchalovej-Le Penovej stojí kandidát LR Christian Estrosi, ktorý by mal nad neterou šéfky FN zvíťaziť tesne – rozdielom dvoch percent.
    Podľa prieskumu BVA, ktorého výsledky zverejnili dnes ráno a ktorý uskutočnili pre denníky La Provence, Nice-Matin a Var-Matin, by malo Estrosiho voliť 51 percent a jeho protikandidátku 49 percent opýtaných. Rozhodnutie podporiť kandidáta konzervatívcov v prieskume deklarovalo 61 percent ľudí, ktorí v prvom kole hlasovali za kandidáta socialistov Christopha Castanera.

    Politológovia i novinári vo Francúzsku konštatujú, že druhé kolo volieb sa podobá na partiu pokru, keďže nič nie je jasné a nič sa nedá odhadnúť ani predvídať. Uvádzajú však, že veľa závisí od účasti voličov, predovšetkým ľavicových, ktorých časť by sa mohla rozhodnúť, že  nepôjdu voliť.

    - Reklama -