Austrália zvažuje zákon umožňujúci uväznenie teroristov na neurčitý čas

    0
    Francúzska polícia uskutočnila v štvrti Saint-Denis rozsiahly zásah (Autor: SITA)

    Premiér Malcolm Turnbull žiadal celoštátny zákon o zadržiavaní na neurčitý čas pre tých teroristov, ktorí aj po uplynutí svojho trestu naďalej predstavujú hrozbu.
    Podrobnosti ešte treba vypracovať, ale Turnbull novinárom povedal, že na stretnutí v Sydney dostal súhlas od štátnych lídrov.
    Zákony je potrebné sprísniť aj po iných stránkach, napríklad je nutné predĺžiť čas, ktorý obvinení z teroristických trestných činov budú môcť stráviť vo väzbe do začiatku súdneho procesu.

    Šéf výboru federálneho parlamentu pre tajné služby a bezpečnosť Dan Tehan vyhlásil, že útoky v Paríži sú dôvodom na nové prísne zákony.
    ,,Žiaľ, vo Francúzsku sme videli, že ľudia, ktorí boli odsúdení za terorizmus, si odpykali trest a vyšli z väzenia – a v prípade magazínu Charlie Hebdo spáchali brutálny teroristický čin,” povedal Tehan pre televíziu ABC.

    ,,Tu u nás doma sa objavujú rovnako znepokojujúce správy o austrálskych teroristoch a väzenských gangoch, ktoré využívajú čas strávený vo väzení na verbovanie a radikalizovanie ostatných spoluväzňov,” dodal Tehan.
    Zákon umožňujúci uväznenie teroristov na čas presahujúci rozsudok bude podobný zákonom, aké sa v Austrálii uplatňujú voči páchateľom sexuálnych zločinov, pedofilom a násilnickým kriminálnikom.

    Takáto nová legislatíva by bola doplnením nových zákonov, na základe ktorých je už možné zbaviť občianstva tých teroristov, ktorí majú dvojaké občianstvo.
    V súčasnosti je v Austrálii 13 odsúdených teroristov a 25 ďalších osôb je zadržiavaných pre obvinenia z terorizmu, pričom čakajú na súdny proces.
    Oznámenie prišlo v ten istý deň, ako 15-ročnému chlapcovi, obvinenému z plánovania teroristického činu na území Austrálie, zamietli prepustenie na kauciu.

    - Reklama -