Za pohárik domácej pálenky? Zabudnite. Naši poslanci pálenie pre vlastnú potrebu nepovolia

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Členovia strany Skok neúspešne presadzovali, aby majitelia ovocia, ktorí z neho chcú vyrobiť ovocný destilát pre vlastnú potrebu, to mohli robiť legálne, na oficiálnych zariadeniach a bez strachu o svoje zdravie. Aktuálna legislatíva pálenie dovoľuje len v registrovaných, tzv. verejných páleniciach, čo je podľa opozičných poslancov z mnohých dôvodov nepraktické a takisto to stojí dosť peňazí, pretože je potrebné z takto vyrobeného alkoholu zaplatiť daň, ktorá nie je nízka. „Naša novela zákona vychádza z toho, že majiteľ ovocia si môže kúpiť certifikovanú aparatúru na destilovanie alkoholu, ktorú si nechá zaregistrovať. Následne môže vypáliť až do 50 litrov ovocného destilátu ročne pre vlastnú potrebu,“ vysvetlil Krajcer poslancom pri uvádzaní novely. 

    „Ja tento návrh zákona vítam, je absolútne nepolitický,“ povedal v rozprave poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. Dnešný stav podľa neho robí z ľudí kriminálnikov, pričom ide o široko akceptovateľný fakt a ľudskú realitu. Viskupič tiež pripomenul, že pri ohlasovaní čierneho pálenia si ľudia často riešia iné susedské spory. 

    Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku (ZVL), ktoré je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), s návrhom štyroch nezaradených poslancov nesúhlasilo. Tajomník ZVL Július Forsthoffer zdôraznil, že štát musí mať výrobu alkoholu v každej jeho forme pod prísnou kontrolou.

    “Pokiaľ povolíme pálenie bez obmedzenia komukoľvek, tak sa nám výroba alkoholu vymkne spod množstevnej a kvalitatívnej kontroly. V tom je slabina poslaneckého návrhu, ktorý vnímame len ako reklamnú predvolebnú kampaň. Nikto snáď nechce, aby sme boli opäť svedkami aféry z otravy alkoholom, akú zažívali v nedávnej minulosti v susednej Českej republike,” upozornil Forsthoffer. Argumentácia, že každý má mať právo vypáliť si vlastný alkohol, nie je preto podľa ZVL dostatočne opodstatnená. 

    V prípade zmeny legislatívy ZVL radšej žiada meniť národnú sadzbu dane, ktorá je so sumou 10,8 eura na liter absolútneho alkoholu dvojnásobne vyššia ako európska, ktorá je 5,4 eura na liter alkoholu. Ďalšiu pomoc páleniciam vidí združenie aj v povolení spracovávať v páleniciach obilniny, napríklad raž, alebo možnosti obchodovania s vypáleným produktom pre drobných pestovateľov ovocia.

    - Reklama -