Kroky v boji proti korupcii vítame, ale kľúčové je ich uplatňovanie. Tak znie odkaz veľvyslanectiev pre Slovensko

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    “V poslednom čase sme videli viacero prípadov, keď boli ľudia obvinení či odsúdení za korupciu, pričom išlo aj o súčasných a bývalých vládnych úradníkov, ale občania Slovenska stále čakajú na chytenie „veľkých rýb“. Súdnictvo a prokuratúra by mali prijať nové podrobné a vynútiteľné etické kódexy, ktoré by zvýšili profesijné štandardy a obnovili dôveru verejnosti v právny systém,” píšu ambasády v spoločnom stanovisku. Ako ďalej uvádzajú, mimovládne organizácie a médiá zohrávajú v demokratických spoločnostiach dôležitú kontrolnú úlohu – sú spojencom a nemožno ich ignorovať. “Nakoniec, ocenenie Biela vrana nám každoročne pripomína, aký vplyv môže mať jednotlivec, ktorý odmietne mlčať o neprávosti. Dúfame, že títo statoční muži a ženy budú nasledovaniahodní aj pre ostatných,” dodali. 

    Tieto veľvyslanectvá, ktoré sú členmi diplomatickej pracovnej skupiny za právny štát na Slovensku, budú aj naďalej podporovať iniciatívy smerujúce k dobre spravovanej spoločnosti na Slovensku a koordinovať svoje aktivity so širokým spektrom aktérov. Na Medzinárodný deň boja proti korupcii k sebe pozvali novú iniciatívu Štrngám za zmenu, ktorá je vytvorená zo štyroch slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa zameriavajú na dobre spravovanú spoločnosť. “Jej zástupcovia nám predstavia svoj komplexný plán reformy vládnutia na Slovensku. Dúfame, že politické strany naprieč politickým spektrom zvážia prijatie týchto reforiem ako súčasť svojho volebného programu,” vyjadrili sa veľvyslanectvá. Domnievajú sa, že boj proti korupcii je niečo, čo môžu podporiť všetci Slováci bez ohľadu na svoju politickú orientáciu a tvrdia, že medzinárodná komunita je pripravená ich úsilie podporiť. “Musíme zostať ostražití proti ničivému efektu korupcie, ktorá podkopáva dôveru, efektivitu, spravodlivosť a prosperitu, ktoré potrebujú zdravé demokratické spoločnosti,” dodali. 

    Veľvyslanectvá ďalej tvrdia, že korupcia je mimoriadne nákladná. Podľa Svetového ekonomického fóra spotrebuje viac ako päť percent svetového HDP. Korupcia vedie k plytvaniu a neefektívnemu využívaniu verejných zdrojov, zvyšuje náklady na podnikanie, odrádza zahraničných investorov a oslabuje dôveru verejnosti k štátnym inštitúciám. Na zvýšenie povedomia o škodlivých účinkoch korupcie vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 9. december za Medzinárodný deň boja proti korupcii.

    - Reklama -