Ako sa dostala moderná belgická puška do rúk radikálom z Gazy? Malá odysea jednej zbrane

    0
    Útočná puška F2000 belgickej výroby. (Autor: pk)

    Novinár a reportér Martienssen sa spolu s expertom na zbrane Jonesom pre BBC rozhodli zmapovať púť tejto netradičnej zbrane. Druhého októbra 2012, keď militanti z brigády al-Qud, ozborojeného krídla Palestínskeho islamského džihádu, usporiadali „tradičnú“ slávnostnú prehliadku, v ktorej mali demonštrovať svoju palebnú silu novými „hračkami“, snažili sa zaujať vo veľkom štýle.

    V prachu a ostrom slnku mestečka Fatah v južnej Gaze sa ozbrojencom v rukách matne zaleskli belgické útočné pušky s teleskopickým zameriavačom a granátometom ráže 40 milimetrov.

    Okrem FN F2000 brigáda al-Qud rozšírila počas prehliadky svoje zbrojné portfólio aj o čínske samonabíjacie pušky, ľahšie a ťažšie samopaly a granátomety. Belgická „hračka“ bola novinkou a objavila sa tu aj po boku ruského AK-103, rovnako raritného v tamojšej oblasti.

    Medzi zlatými pištoľami “francúzske efenká”

    Obidva typy zbraní videli v držbe prokaddáfíjskych jednotiek a neskôr v rukách rebelov počas občianskej vojny v Líbyi. „Ale ako sa tieto pušky dostali do Líbye a neskôr do radikálneho pásma Gazy?“ Pýta sa reportér Martinssen a zbrojný expert Jones. Časť príbehu im zodpovie Ahmed, človek, ktorý sa priamo zúčastnil odboja proti Kaddáfímu počas občianskej vojny. Potom ako padol Tripolis (hlavné mesto Líbye), rebeli sa posunuli južnejšie na mesto Sabha. Práve toto mesto ako posledné odolávalo rebelom a zostávalo lojálne Kaddáfímu.

    Ahmed bol z „oslobodenia“ Sabhy viac než vzrušený, no „nanešťastie“, keď sa tam so svojou jednotkou dostali, bolo už dávno po celej akcii. Podrobnejšie o týchto chvílach reportérovi porozprával Ali, tiež príslušník rebelov.

    „Kontrolný bod, kde sme sídlili (počas oslobodzovania Sabhy), bol neďaleko mesta, keď sa pri nás zrazu zastavilo nejaké auto. Bol v ňom muž, ktorý sa predstavil ako dôstojník 32. brigády (jednotka slúžiaca Kaddáfímu) a povedal, že ho máme nechať prejsť. V tej chvíli sme nemali pri sebe žiadne rebelské vlajky ani symboly, tak si nás musel pomýliť so svojimi,“ vysvetľuje Ali a dodáva, že hneď na to ho zajali spolu s jeho zbraňami a osobnými vecami. Výzbroj, ktorú rebeli ukoristili, tvorili samopaly typu AK, pištole vykladané zlatom a dve zvláštne pušky, o ktorých sa všetci „záhadne“ zmieňovali ako o „francúzskych efenkách“.

    Za dovoz a výrobu môže belgická firma FN Herstal, pôvodne objednávka mala byť dovezená Kaddáfího vláde, no po embargu uvalenom na Líbyu Európou sa dodávka pozastavila a obnovila až po jeho embargu. FN sa postupne dostalo na čierny trh, ktorý bol priamo prepojený s radikálmi z Gazy. Práve v tom čase Brigáda al-Qud rozmýšľala nad usporiadaním slávnostnej prehliadky a práve zbrane belgickej výroby s presnou muškou a granátometom sa im perfektne hodili.

    - Reklama -