Dohoda o kybernetickej bezpečnosti je na svete. Členské štáty Únie našli spoločnú reč s Europalamentom. Po piatich hodinách rokovania

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Dohoda, ktorá je výsledkom päťhodinových rokovaní EP a zástupcov vlád, prišla v reakcii na rastúce obavy z počítačových útokov, ktoré majú za následok narušenie bezpečnosti a súkromia. Európsky komisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip uviedol, že nové predpisy upevnia dôveru spotrebiteľov v internetové služby, najmä cezhraničné. 

    “Internet nepozná hranice – problém v jednej krajine môže mať reťazový efekt vo zvyšku Európy. Preto potrebujeme riešenia kybernetickej bezpečnosti pre celú EÚ. Táto dohoda je dôležitým krokom v tomto smere,” konštatoval Ansip. Nová Smernica o sieťovej a informačnej bezpečnosti stanovuje bezpečnostné a informačné povinnosti pre spoločnosti v dôležitých sektoroch, ako sú doprava, energetika, zdravotníctva a financie. Pre webové firmy budú platiť menej prísne povinnosti než napríklad pre prevádzkovateľov letísk.

    Internetové spoločnosti ako Google, Amazon, eBay či Cisco – nie však sociálne siete ako Facebook – budú musieť hlásiť vážne incidenty národným úradom, ktoré im budú môcť udeľovať postihy, ak takéto nariadenia nesplnia.

    - Reklama -