Bitky na macedónskych hraniciach. Ekonomickí migranti idú po krku utečencom, ktorí majú mať prednosť

    0
    Utečenci na Macedónskych hraniciach (Autor: SITA)

    Na hraniciach Grécka a Macedónska nebezpečne narastá napätie. Vznikajú tam totiž spory medzi ekonomickými migrantmi a vojnovými utečencami. Prvá skupina sa hnevá, že policajti a vojaci púšťajú ďalej do Európy len tú druhú skupinu.

    „Sklamaní migranti si pri hraniciach postavili improvizovanú barikádu, kde teraz kontrolujú každého, kto príde, a zabraňujú utečencom pokračovať v ďalšej ceste,“ píše server Echo24.cz s odvolaním sa na zahraničné zdroje. Potýčky medzi oboma skupinami už viedli aj k úmrtiam, takže sa dá povedať, že na hraniciach v podstate dochádza k bitkám s tými najhoršími možnými následkami.

    Väčšina ekonomických migrantov sa k násiliu neuchyľuje, len sa chce vrátiť späť do Grécka, kde si počká na nejakú ďalšiu príležitosť. Novinári potom prinášajú príbehy Iráncov alebo Somálčanov, ktorí hovoria, že aj keď doma nemajú vojnu, aká zúri momentálne v Sýrii, aj tak im pôjde o život, keď sa tam vrátia. Iní migranti sú presvedčení, že buď musia mať možnosť prejsť všetci, alebo nikto, inak by podľa nich išlo o neprijateľnú diskrimináciu.

    Vojnoví utečenci nie sú v bezpečí ani v zberných táboroch. „Grécke úrady, ktoré podľa dostupných informácií nie sú schopné ochrániť vojnových utečencov pred migrantmi, aspoň postavili utečencom v blízkosti hraníc utečenecký tábor. Ani tam však nie sú utečenci v bezpečí. Podľa servera Sky News na tábor často útočia migranti, ktorí utečencom kradnú zásoby jedla a pitia,“ píše server.

    - Reklama -