Tak sa pozrite, kto sú tí “ruskí dobrovoľníci” v Donbase. Slovenský aktivista vám ich predstaví

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Aktivista pripomína, že v auguste niekdajší “premiér” samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Borodaj založil v Rusku Zväz dobrovoľníkov Donbasu. Jeho cieľom je zastrešiť 30- až 50-tisíc Rusov, ktorí podľa jeho odhadu bojovali na východnej Ukrajine. Vraj ide o rôzne skupiny dobrovoľníkov, ktorí nešli na Ukrajinu vraždiť na rozkaz, ale z vlastného presvedčenia a za žold.

    Údajne významný ruský novinár Igor Jakovenko v týchto bojovníkoch identifikoval päť hlavných skupín, pričom hranice medzi nimi nie sú vždy ostré.

    Psi vojny

    Prvú skupinu označuje za “ideologických bojovníkov”. Ide vraj o typ ľudí, ktorým sa na Západe hovorí “psi vojny”. Sú to ľudia s vojenskou prípravou, ktorí si nenašli miesto v mierovom živote a hľadajú rôzne horúce miesta na planéte, kde by si mohli zastrieľať na iných ľudí. Sú medzi nimi neonacisti aj monarchisti, ľavičiari aj pravičiari, ale majú spoločné črty – imperiálnu ideu, nenávisť voči Západu a vieru v násilie ako nástroj riešenia problémov spoločnosti.

    Najznámejším medzi týmito romantickými hrdinami “Novoruska” bol vraj Igor Girkin-Strelkov. Zhruba dvadsať rokov pôsobil v armáde, bojoval v Čečensku, Moldavsku, v Bosne, zúčastnil sa ruskej anexie Krymu a niekoľko rokov pracoval pre KGB. V Donbase bol “ministrom obrany” takzvanej Doneckej ľudovej republiky. Osudným sa mu zrejme stalo, že jeho popularita v Rusku stúpla natoľko, že v ankete rádia Echo Moskvy v auguste 2014 ako potenciálny kandidát na ruského prezidenta porazil aj Vladimira Putina. Odvtedy je tak jeho prístup do médií minimalizovaný.

    Ruské médiá však citovali jeho slová: „Spúšť vojny som stlačil ja. Keby náš oddiel neprešiel hranicu, všetko by rýchlo skončilo tak ako v Charkove, ako v Odese.“ Inými slovami, žiadnej „občianskej vojny“ by na Ukrajine nebolo.

    Už spomínaný Borodaj sa vo svojich rozhovoroch neraz “preriekol” a priznal, že vojnu na Donbase nerozpútali žiadni baníci ani traktoristi, ale Rusi. „Nebudem skrývať, že som robil na Kryme,“ vyhlásil.

    Vychvaľovanie krvavých romantikov spôsobilo, že z Donbasu ich stiahli

    Práve snaha o publicitu a vychvaľovanie boli údajne dôvodom, prečo týchto krvavých romantikov z Donbasu stiahli – niektorých domov do Ruska, iných na onen svet. Idey totiž môže generovať iba Moskva a ich vykonávateľmi musia byť ľudia s prázdnymi hlavami, pripravení prijať akúkoľvek ideu, čo Strelkov alebo Borodaj neboli, píše Mesík s tým, že dnes už ideologickí bojovníci Donbas v zásade opustili.

    Druhú skupinu označuje ruský novinár pojmom „chlapci z dediny“. Ľudia tohto typu na rozdiel od ideových bojovníkov vraj dodnes figurujú medzi “hrdinami našej doby”. Hlavný hrdina je istý Arsenij Pavlov nazývaný Motorola. Ruská propaganda z neho v súčasnosti robí životný vzor pre milióny mladých Rusov, ktorí – slovami Igora Jakovenka – „tupo kvasia, trochu kradnú, na smrť bojujú, trúchlivo mlátia svoje ženy a deti, a potom od nich utečú zo svojho Muchosranska do Obserplotska, kde ďalej tupo kvasia a trochu kradnú “.

    Pre hlavnú masu Rusov sú vraj “ideoví bojovníci” predsa len trochu cudzí. Môžu sa stať na chvíľu vodcovia, ale nakoniec sú to predsa len čudáci. Niečo úplne iné je taký Motorola a jemu podobní. Ich životom rozumie každý Rus z mestskej periférie alebo dediny.

    Motorola utiekol od ženy a syna, bojoval na Donbase a oženil sa s urastenou mladou dievčinou

    Konkrétne Motorola je z republiky Komi, kde zanechal manželku a syna. Utiekol od nich do iného mesta, či už za prácou, alebo pred alimentami. Prepustili ho z armády. Zadržali ho za krádež auta zo servisu, kde pracoval. Keby nesadol na vlak a nešiel bojovať na Donbas, sadol by si do basy. A dnes? V televízii RT ukazujú štýlovú svadbu tohto „hrdinu“ s urastenou mladou dievčinou z Donecka, ktorá je o dve hlavy vyššia ako heroický ženích.

    Mesík tvrdí, že viac ako 25 percent dospelých mužov prešlo v Rusku väzením. Agresia na Ukrajine zmenila klasický životný model týchto ľudí a ponúkla im oveľa atraktívnejšiu alternatívu. Namiesto „ukradol – vypil – šiel do basy“, ponúka „ukradol – vypil – sadol na vlak – odišiel zabíjať do cudzej krajiny – stal sa hrdinom – oženil sa s modelkou“. Tento životný model sa v ruskom povedomí dobre ujal a zapustil korene.

    Jeden z kozákov sa preslávil odkazom Obamovi

    Treťou skupinou sú vraj kozáci. Najlepším príkladom tejto kategórie je istý Babaja, ktorý sa preslávil svojím odkazom na videu adresovanému americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Odkaz silno pripomína list záporožských kozákov tureckému sultánovi Mehmetovi IV. z roku 1676: „Obama, zajali sme tvojho súkmeňovcov. Jedného negra. Spolu s ním tí posielame pozdrav, urobíme mu dierku do hlavy. Ak sa odtiaľto nestiahneš, keď dobyjeme Kyjev, vezmeme kozácku armádu a potiahneme do Ameriky. A celú vašu žido-murársku lóžu roznesieme.” „Babaja“ si odsedel päť rokov za drogy a vyšetrovali ho aj za pokus o vraždu. Dnes už je späť v Rusku, kde ho opäť vyšetrujú za pokus o vraždu.

    Mladí Čečenci sú všade tam, kde sa schyľuje k vojne

    Štvrtou skupinou sú Čečenci, ale aj príslušníci iných národov severného Kaukazu, ktorým situácia v ich regióne nedáva šancu na normálny život. Vysoká miera nezamestnanosti, v Čečensku najmenej 17 percent, v Ingušsku 31 percent, a vysoká pôrodnosť tu generujú masu mladých mužov, ktorí hľadajú životné možnosti za hranicami svojich republík. Časť z nich mieri do wahhábistického podzemia (wahhábizmus je sunitská fundamentálna forma islamu), časť žije vo veľkých ruských mestách. Keď sa vyskytne príležitosť a ucítia strelný prach, vynára sa okamžite časť týchto zdravých mladých mužov všade tam, kde sa schyľuje k vojne.

    Bojovať na Ukrajinu som šiel preto, že podľa televízie tam zabíjajú Rusov

    Piata skupina sú ľudia zmanipulovaní ruskou televíziou. V množstve rozhovorov na internete a sociálnych sieťach odpovedajú ruskí mladíci, ktorí sa vrátili domov, tu bez nohy, tu bez ruky alebo s barlami, na otázku, prečo išli bojovať do cudzej krajiny, v podstate zhodne: „Díval som sa na televíziu a videl som, ako hovoria, že na Ukrajine zabíjajú Rusov a križujú deti.“

    Podľa Mesíka ruská vojna na Ukrajine je vo svetových dejinách unikátna jednou vecou: propaganda vojnu neinterpretuje, ale vytvára. „Je dôležité, aby raz, až bude medzinárodný tribunál súdiť vojnových zločincov za zločiny na Ukrajine, boli medzi hlavnými obžalovanými organizátori informačnej vojny, a to nielen riaditelia ruských televíznych kanálov, ale aj televízni moderátori, reportéri, redaktori a operátori, teda všetci tí, ktorí vyrábali megatony lží, čo vojnu rozpútali,“ hovorí k tomu Igor Jakovenko.

    Čo bude robiť Rusko, až sa teroristi vrátia z Donbasu domov?

    Mesík k tomu dodáva, že Vladimir Putin považuje za veľkú hrozbu pre bezpečnosť Ruska fakt, že za Islamský štát bojuje okolo 4000 ruských občanov, ktorí sa raz vrátia domov.

    Lenže desiatky tisíc ruských teroristov, ktorí vraždili ľudí na Donbase, sa pokojne a bez zodpovednosti za spáchané zločiny vracajú domov. „Čo budú robiť, keď sa im otvorí príležitosť vraždiť doma? Zodpovednosť skôr či neskôr ponesie samo Rusko,“ varuje Mesík záverom.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -