Grécko v utečeneckej kríze robí, čo môže, zaznelo z EÚ. Ale…

    0
    Grécka vlajka (Autor: SITA)

    Pripomenul, že podobné kroky Česká republika a ďalšie stredoeurópske krajiny višegrádskej skupiny – teda aj Slovensko, Maďarsko a Poľsko – presadzujú už niekoľko mesiacov. Spoločný list s príslušnými návrhmi poslali vo štvrtok svojim partnerom spoločne ministri vnútra Nemecka Thomas de Maiziére a Francúzska Bernard Cazeneuve.

    “Komisia by mala predložiť návrhy umožňujúce, aby v prípade, že štát nie je schopný plniť svoje povinnosti pri ochrane národnej hranice, prevezme túto povinnosť Frontex,” povedal de Maiziére dnes pri príchode k novinárom.

    Francúzsko a Nemecko navrhujú posilnenie európskeho azylového systému.

    Medzi návrhmi uvedenými v liste je revízia pravidiel schengenského priestoru, ktorá umožní systematické kontroly občanov krajín EÚ a porovnanie ich údajov s príslušnými databázami. Krok by sťažil cestovanie napríklad takzvaným “zahraničným bojovníkom”, teda zradikalizovaným európskym občanom, napríklad do Sýrie a späť.

    Pri otázke posilnenia Frontexu zdôrazňujú obaja ministri v liste potrebu zvýšenia kapacít, ktoré je agentúra schopná nasadiť. Navrhujú preto stanoviť vopred určený personálny príspevok členských krajín do spoločného tímu budúcej európskej pohraničnej stráže. Frontex by mal mať tiež prístup do databáz, ktoré k svojej práci potrebuje.

    Francúzsko a Nemecko navrhujú tiež posilnenie európskeho azylového systému a operatívnejšiu podporu tým členským krajinám, ktoré sa ocitnú pod migračným tlakom.

    Schengen vraj nie je problém

    O podobnú pomoc však teraz pod tlakom požiadalo Grécko pre riešenie súčasnej situácie krajiny. Doteraz sa tomu Atény bránili a podľa pravidiel mohli európske inštitúcie pomoc Grécku len odporúčať, nie k spolupráci krajinu nútiť. Gréci, ktorí podľa Chovanca situáciu zjavne nezvládajú, sú však stále silnejšie kritizovaní.

    Minister pre migráciu predsedníckeho Luxemburska Jean Asselborn dnes novinárom povedal, že Gréci robia veľa v situácii, ktorej nečelí žiadna krajina EÚ. Na tamojše ostrovy priplávajú denne tisíce ľudí. “Trvalo to, ale teraz veci idú lepšie,” myslí si. Podľa Asselborna však tiež treba skutočne pokročiť s prerozdeľovaním žiadateľov o azyl z Grécka medzi ostatné krajiny Únie.

    “Schengen nie je problém. Naopak, mali by sme jeho pravidlá použiť pri jeho riešení,” upozornil dnes eurokomisár pre vnútro Dmitris Avramopulos. Preto je podľa neho potrebné sa sústrediť na posilnenie existujúcich pravidiel a nepremýšľať o konci systému. “Musíme zrýchliť, čas nie je na našej strane,” poznamenal eurokomisár. Komisia podľa neho s návrhom na spoločnú európsku pohraničnú službu skutočne mieni prísť.

    Český minister dnes pripomenul, že napriek záväzku z európskeho samitu neboli napríklad k začiatku decembra v Grécku plne sprevádzkované takzvané hotspoty, teda proces registrácie, identifikácia prichádzajúcich migrantov a ich zaradenie do európskych databáz. Bez toho však v zásade nezačal fungovať napriek odporu časti štátov, dohodnutý systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl medzi ostatné štáty Únie.

    - Reklama -