Zaujímavé konexie muža, ktorý v USA vystrieľal večierok. Kamarátil sa vraj s “umiernenou sýrskou opozíciou”

    0
    Zásah polície v komplexe Inland Regional Center (Autor: reprofoto, ABC News)

    An-Nusrat je sýrskou odnožou teroristickej organizácie al-Káida a konkurentom Islamského štátu (IS). Doteraz sa pritom špekulovalo, že Farook a jeho žena Tashfeen Maliková mali blízko práve k IS, lebo ženu, ktorú zastrelila polícia spolu so svojím partnerom po usmrtení 14 ľudí, v stredu vyjadrila sympatie k tejto organizácii na Facebooku.

    Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v piatok začal vyšetrovať stredajšiu streľbu v kalifornskom San Bernardine ako teroristický čin.

    Americké médiá v piatok s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené s vyšetrovaním uviedla, že syn pakistanských imigrantov Farook bol na diaľku v kontakte aspoň s jedným človekom zo zahraničia podozrivým z teroristickej činnosti. Vlani bol tento rodák z Chicaga na návšteve Saudskej Arábie, podľa tamojších úradov však nebol dôvod ho spájať s terorizmom.

    Útočníčka pre svoj pakistanský pôvod musela prejsť previerkami svojej minulosti.

    Maliková se dostala do USA vlani na vízum udeľované partnerom a rodinným príslušníkom Američanov. Pre svoj pakistanský pôvod musela absolvovať obsiahly pohovor a prejsť podrobnými previerkami svojej minulosti, rodinných a pracovných väzieb či miest, ktoré v živote navštívila.

    Rodičia polročnej dcéry v stredu zabili 14 ľudí a ďalších viac ako 20 zranili v sídle strediska sociálnych služieb. Motív ich činu zostáva aj naďalej nejasný.

    Podľa šéfa FBI Jamesa Comeyho zatiaľ nič nenasvedčuje, že by dvojica bola súčasťou organizovanej väčšej skupiny alebo teroristickej bunky. Vyšetrovanie sa však zameriava na ich prípadnú inšpiráciu zahraničnými teroristickými organizáciami.

    - Reklama -