Je to propaganda sovietskeho štýlu, žiadne kšefty s Daešom nemáme. Zúrivé vystúpenie tureckého premiéra po obvineniach z Moskvy

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že má dôkazy o zapletení sa tureckého prezidenta Erdogana a jeho rodiny do ropného obchodu s islamskou republikou. Jeho tvrdenia dementoval turecký premiér počas oficiálnej návštevy Azerbajdžanu. „Za čias studenej vojny existovala sovietska propagandistická mašinéria. Každý deň vytvárala iné lži. Najprv im uverili sami a potom očakávali, že im začne veriť celý svet,“ povedal Davutoglu. „Bola to stará tradícia, ale zrazu opäť vystrčila nos. Nikto neprikladá žiaden význam týmto výmyslom sovietskej propagandistickej mašinérie,“ dodal.

    Zároveň uviedol, že to, že USA odmietli ruské tvrdenie, je ďalší dôkaz toho, že si to Rusko vymyslelo. Hovorca amerického ministerstva zahraničia Mark Toner v stredu odmietol, že by bola turecká vláda v spojení s ozbrojencami, ktorí pašujú ropu, keďže na to nie sú žiadne dôkazy. Zároveň však prezident Obama vyjadril svoju frustráciu nad tým, že má Turecko veľké medzery v ochrane svojej 100 km dlhej hranice so sýrskym územím pod kontrolou Islamského štátu.

    Davutoglu uviedol, že Turecko robí všetko pre to, aby dokázalo brániť svoje hranice. Podľa jeho slov Turecko v súčasnosti spolupracuje „s koaličnými partnermi na odstránení bojovníkov Islamského štátu zo sýrskej strany“. „Turecko podniká mnoho činností v súlade s prvkami koalície pri odstránení Daeša z hraníc v blízkej budúcnosti,“ povedal premiér.

    - Reklama -