Kontrolujte si hranice, lebo vám zavedieme pasové kontroly. Komu hrozí Únia?

    0
    Pobrežie gréckeho ostrova Lesbos lemujú mŕtve telá utečencov (Autor: SITA)

    Ministri vnútra členských krajín EÚ, ktorí rokujú v Bruseli, budú hovoriť o štátnych kontrolách hraníc v súvislosti s migrantmi v piatok.

    Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas dnes povedal, že “je potrebné urobiť rad zlepšení”, a dodal, že únia “má dva týždne, aby sa ubezpečila, že to bude vidieť, bude to hmatateľné, bude sa to diať”, kým EK predloží správu o hraniciach a pohyboch migrantov šéfom štátov a vlád na summite 17. decembra.
    Grécko tento rok zaplavilo asi 600.000 migrantov. Mnohí z nich utekajú pred konfliktom v Sýrii alebo Iraku a do Grécka prišli z Turecka.

    Palestínčan, podozrivý z riadenia organizovanej siete prevádzačov, ktorá prepašovala do Európskej únie tisíce migrantov, čelí vydaniu z Británie do Grécka. Informovala o tom dnes britská Národná kriminálna agentúra s tým, že o osude 26-ročného Jamala Owdu rozhodne dnes londýnsky súd.

    Owda je jedným z 23 podozrivých, ktorých zatkli v stredu ráno pri medzinárodnom zásahu v Británii, Grécku, Rakúsku a Švédsku. Úrady hovoria, že táto zločinecká partia mala základňu v Grécku a od roku 2013 zarobila takmer desať miliónov eur. Od migrantov inkasuje poplatky za dopravu, falošné dokumenty a poskytnutie nocľahu.

    Owdu zadržali v Liverpoole v prístreší pre žiadateľov o azyl.
     

    - Reklama -