Misia v Afganistane bude pokračovať, rozhodli ministri zahraničia. Ako sa k tomu postavilo Slovensko?

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    “Táto ministerská schôdzka je jeden zo stavebných kameňov vynovenej konštrukcie aliancie medzi waleským summitom, kde sa rozhodlo o prispôsobení NATO na nové výzvy, a budúcoročným summitom vo Varšave, ktorý bude venovaný ďalšej adaptácii Aliancie na zásadné zmeny v aktuálnom bezpečnostnom prostredí,” konštatoval Lajčák. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

    Bruselská schôdzka sa začala diskusiou spojencov o Afganistane spoločne s predstaviteľmi afganskej vlády a partnerskými krajinami, ktoré prispievajú do misie NATO na pomoc ozbrojeným silám krajiny. Ministri rozhodli o pokračovaní tejto misie aj na budúci rok. “Afganské ozbrojené sily tento rok po prvý raz prevzali priamu zodpovednosť za samostatné zaručenie bezpečnosti a vedenie bojových operácií proti povstalcom, no ukázalo sa, že ešte stále potrebujú našu pomoc. Nie je v záujme Slovenska, aby nestabilita v Afganistane rástla. Preto sme spolu s ostatnými spojencami podporili zotrvanie misie Rozhodná podpora v jej súčasnej podobe,” uviedol šéf slovenskej diplomacie. V praxi to podľa Lajčáka znamená, že naše jednotky, ktoré pracujú na výcviku afganských špeciálnych síl, zotrvajú v Kábule minimálne do konca roka 2016. 

    Ministri sa následne spolu s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a obrannú politiku Federicou Mogheriniovou venovali výzvam, ktoré prichádzajú spoza južných hraníc NATO. Najväčší problém z hľadiska bezpečnosti predstavujú aktivity tzv. Islamského štátu, ale bezpečnostnú situáciu zmenilo aj priame vojenské zapojenie sa Ruska do bojov v Sýrii a špecifickou hrozbou priamo na území členských krajín sú tzv. zahraniční bojovníci, ktorí sa zo Sýrie a Iraku vracajú domov. Na záver prvého dňa bruselského zasadnutia rokovali ministri o vzťahoch s Ruskom. “Keďže situácia, ktorá viedla k zavedeniu sankcií a obmedzeniu dialógu s Moskvou pretrváva, prehodnotenie vzťahov s Ruskom nie je na programe dňa. Ale je nevyhnutné s Ruskom komunikovať a naša diskusia bola práve o tom, ako by mala táto komunikácia vyzerať, aby sme na jednej strane vedeli skĺbiť naše principiálne pozície a na strane druhej predchádzali zbytočným incidentom a stupňovaniu napätia,” poznamenal Lajčák.

    - Reklama -