Dokumenty WikiLeaks šokujú. Bývalý spolupracovník bin Ládina sa zdržiaval na Slovensku

    0
    Usáma bin Ládin (Autor: ReproFoto: youtube)

    Terorista Wadih el-Hage stál za bombovými útokmi na americké ambasády, pri ktorých zahynulo približne dvesto ľudí. V Spojených štátoch ho odsúdili na doživotie.

    Internetová stránka WikiLeaks priniesla informácie, že terorista a blízky spolupracovník Usámu bin Ládina Wadih el-Hage v 90. rokoch trávil pomerne veľa času na Slovensku. Podľa dokumentov tu mal zariaďovať pre Ládina obchody s traktormi.

    Portál Topky upozorňuje na informácie českých Hospodárskych novín ešte z roku 2001, ktoré napísali, že v roku 1992 uzatvoril el-Hage kontrakty so spoločnosťou ZTS Trading. „Rokoval som so spoločnosťou Zetor z Martina,“ povedal vtedy novinárom el-Hage. Jeho slová potvrdil aj vtedajší šéf obchodnej divízie ZTS Turčianske strojárne Martin. „V roku 1992 od nás Wadih el-Hage kúpil 10 traktorov do Sudánu,“ uviedol Ladislav Segiň.
     
    Topky ďalej uvádzajú, že firma s takým názvom však v Martine neexistovala. „ZTS, vyrábajúca ťažké traktory, mala ale do roku 1994 právo užívať ochrannú známku Zetor. Podľa výpovede el-Hageho išla potom objednávka prostredníctvom jeho obchodnej spoločnosti Cylim Import Export do firmy Laden International, ktorej vlastníkom bol kedysi svetový terorista číslo jeden Usáma bin Ládin,“ píše portál.

    - Reklama -