Že vraj ropa? Tu je pravda o tom, odkiaľ „cucá“ Islamský štát peniaze

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Radikáli dokázali na území Islamského štátu vybudovať fungujúci štátny aparát, ktorý dokáže vyberať aj dane a ďalšie poplatky, napríklad za prenájom kancelárskych priestorov vo vládnych budovách alebo za chov hospodárskeho zvieratstva. „Ráno bojujú a popoludní vyberajú dane,“ zhŕňa hospodárenie islamistov Louise Shelley, riaditeľka Centra pre terorizmus, medzinárodný zločin a korupciu so sídlom na Univerzite Georga Masona. Teroristi vraj vyberú na poplatkoch skoro miliardu eur za rok. Informuje o tom server iDnes.cz.

    Nesmieme však zabúdať ani na peniaze ukradnuté z bánk, na výnosy z ropy a prítok peňazí v podobe výkupného za zadržiavané osoby z rôznych krajín alebo predaj ďalších ľudí do otroctva. Bohatnú tiež z predaja vzácnych historických predmetov.

    Nezanedbateľnú časť príjmov predstavujú aj pokuty za porušovanie zákonov islamistov. Je pozoruhodné, že islamisti sa vyhýbajú pojmu „dane“. Radšej pracujú s pojmom „zakat“, čo je tradičný moslimský výraz pre almužnu. Tú by mal zo svojho príjmu poskytovať každý moslim, a to vo výške 2,5 percenta z jeho príjmov. Teroristi však vyberajú až štvornásobok tejto sumy s odvolaním sa na vojnu. Kto nechce zaplatiť, toho prinútia silou alebo vydieraním. Takto o Islamskom štáte hovoria tí, ktorým sa podarilo utiecť.

    Z uvedeného vyplýva, že odrezať islamistov od peňazí nebude vôbec jednoduché. Odstaviť zahraničné účty, čo pomohlo v boji s al-Káidou, v tomto prípade stačiť nebude. Budú bohatnúť ďalej. „Ak ich teda neodrežete od zdroja príjmov, čo znamená od územia, ktoré kontrolujú,“ uviedol Seth Jones, expert na terorizmus z RAND Corporation, pre server The New York Times.

    - Reklama -