Ruské lietadlo vo vzdušnom priestore Izraela. K zostreleniu nedošlo, a tu je dôvod

    0
    Izraelský minister obrany Moše Jaalon (Autor: SITA)

    Izraelský vzdušný priestor nedávno narušila ruská stíhačka, ale k jej zostreleniu nedošlo, pretože medzi Ruskom a Izraelom funguje bezproblémová komunikácia. Uviedol to izraelský minister obrany Moshe Ya’alon po tom, keď Turecko zostrelilo ruský bombardér Su-24 na hraniciach so Sýriou.

    Ya’alon povedal, že lietadlo sa dostalo omylom zhruba kilometer a pol do vzdušného priestoru Izraela a vo chvíli, keď ho na túto skutočnosť upozornili, otočilo svoj smer a vrátilo sa do Sýrie.

    Pre Rádio Izrael podotkol, že potom, keď Rusko oznámilo úmysel odštartovať nálety na ciele v Sýrii, kontaktovala izraelská vláda ruskú stranu a premiér Netanjahu sa stretol s prezidentom Putinom, aby sa „predišlo nedorozumeniam“.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Zároveň potvrdil, že k jednému takému incidentu už došlo, ale vďaka funkčnej komunikácii prebehla urýchlená náprava bez akýchkoľvek negatívnych následkov. „Ruské lietadlá na nás neplánujú útočiť, preto nemáme žiadny dôvod na to, aby sme ich, aj keby došlo k nejakej chybe, automaticky zostrelili,“ povedal Ya’alon.

    Ya’alon ďalej uviedol, že Rusko dáva Izraelčanom vždy včas vedieť, keď plánuje aktivity v blízkosti izraelských hraníc. „Tak, ako my nezasahujeme do ich operácií a nechceme byť spravidla súčasťou toho, čo sa deje v Sýrii, oni nezasahujú do našich letov a konajú v súlade s našimi záujmami,“ povedal minister.

    autor: spa

    - Reklama -