Aktivisti udelili cenu za zlyhanie v oblasti klímy. Neuveríte, ktoré krajiny Fosílnu cenu dostali tento rok

    0
    21. konferencia zmluvných strán (COP21) Rámcovej dohody OSN o zmene klímy v Paríži (Autor: SITA)

    Belgicko získalo túto cenu pretože je typickým príkladom toho, ako by priemyselne rozvinuté krajiny nemali prísť na konferenciu o klíme,” skonštatovala Brigitte Gloirová z organizácie Oxfam-Belgicko, ktorá je zodpovedná za oblasť udržateľného rozvoja a zmenu klímy. Pripomenula, že od vyspelých ekonomík sa očakáva, že budú prvé, ktoré sa zaviažu k zníženiu svojich emisií skleníkových plynov. 

    Belgicko je však príkladom krajiny, ktorá sa už šesť rokov nevie dohodnúť na národnej úrovni o klimatických otázkach. Spory v tejto agende medzi jednotlivými regiónmi a federálnou vládou sa nepodarilo prekonať ani v rámci príprav aktuálnej celosvetovej konferencie COP21. “Šesť rokov čakáme, že Belgicko dosiahne dohodu medzi federálnou vládou a regiónmi o tom, ako znížiť emisie skleníkových plynov a ako dosiahnuť ciele v oblasti obnoviteľných zdrojov a financovania v oblasti klímy,” pripomenula Gloirová. 

    Belgicko “Fosílnu cenu” získalo už vlani v decembri, pri príležitosti predošlej konferencie OSN o klíme, ktorá sa konala v peruánskej v Lime. Vtedy bolo Belgicko kritizované za to, že nezaplatilo príspevok do fondu pre rozvojové krajiny na boj proti klimatickým zmenám. Belgický premiér Charles Michel v pondelok v rámci oficiálneho otvorenia parížskej konferencie uviedol, že Belgicko bude každý rok prispievať do uvedeného fondu sumou 50 miliónov eur.

    - Reklama -