Teroristické útoky v Európe majú vyprovokovať Západ k vojenskej odvete. Presne na to Islamský štát čaká. Západ Islamský štát neporazí. Presvedčivé slová známeho religionistu

    0
    Zdeněk Vojtíšek, religionista a odborník na sekty (Autor: ReproFoto:DVTV)

    Prečo môžeme Islamský štát (IS) označovať za sektu? „Sekty sú v islame niečim úplne bežným. Traduje sa, že už Mohamed hovoril, že po jeho smrti bude 73 siekt a z toho 72 pôjde do pekla,” vysvetľuje Zdeněk Vojtíšek. Aké znaky má sekta? Podľa religionistu je to predovšetkým charizmatický vodca, potom jednostranný výklad Koránu a tradícií, apokalyptické nádeje, ktoré sú okolo IS a ktoré sú tým, čo je na IS najlákavejšie.

    Čo má IS spoločné s islamom? Islamský štát sa podľa Vojtíšeka prikláňa k radikálnemu výkladu islamu, teda k vahhábizmu. Fundamentalistický vahhábizmus je vlastne čierno-biely výklad Koránu a tradícií.

    Je islam násilné náboženstvo?

    „Áno, ale zďaleka sa však nedá povedať, že by všetci moslimovia boli vahhábisti. Tiež sa nedá tvrdiť, že by všetci moslimovia boli apokalyptici. I keď, tie apokalyptické nádeje sa v poslednom čase medzi moslimami šíria. A už vôbec sa nedá povedať, že by všetci moslimovia postupovali tým radikálnym, brutálnym spôsobom ako IS,“ hovorí odborník na islam.

    V brutalite je IS celkom ojedinelý a okrajový. Odborník pripomína, že od IS sa dištancujú nielen bežní moslimovia, ale aj iní džihádisti, dokonca sa od neho dištancuje aj al-Káida. Islamský štát je podľa neho minimalistický jav na okraji spoločnosti.

    Paradoxné je, že al-Káida varovala Islamský štát, aby nebol taký brutálny. „IS je skutočne extrém z extrému,“ dodal. „Dá sa povedať, že islam je principiálne násilné náboženstvo, ktoré vo svojom okolí neznesie iné náboženstvá?“ pýta sa moderátor Veselovský. „To vôbec nie. História ukazuje, že moslimovia žili už mnohokrát v spolupráci s inými náboženstvami,“ odpovedá Vojtíšek.

    Každé náboženstvo má v sebe prvky násilia

    Islam ale podľa religionistu nie je vyslovene mierumilovné náboženstvo. „To sa nedá povedať,“ odvetil. Pokračuje, že islam má vo svojich textoch, mýtoch, výkladoch či hrdinoch celú plejádu prvkov, ktoré možno zneužiť na ospravedlnenie násilia. Jedným dychom však dodal, že zároveň má však veľa prvkov, ktoré sa dajú využiť aj pre mierumilovné účely. Napokon, ako všetky ostatné náboženstvá. „Dá sa povedať, že rovnako ako napríklad kresťanstvo?“opýtal sa moderátor. „Áno,“ odpovedá. Pointa je, že ak chcete páchať násilie trebárs aj v mene budhizmu, tak si nájdete násilné prvky aj v tomto náboženstve.

    Zdeněk Vojtíšek tiež hovoril o moslimoch, ktorí odsudzujú radikálny islam. „Kto chce počuť hlasy, ktoré odsudzujú radikálny islam, tí ich počujú,“ dodal. Napríklad hneď po parížskych útokoch Federácia islamských organizácií v Európe vydala veľmi tvrdé vyhlásenia, ktoré odsudzujú teroristické útoky páchané džihádistami. Podľa Vojtíšeka je však problém v tom, že tieto vyhlásenia v médiách nerezonujú, nie sú počuť.

    Kalifát je pre moslimov mimoriadne atraktívny

    Akým spôsobom vlastne IS láka svojich členov? Religionista je presvedčený, že pre každého moslima je myšlienka kalifátu ohromná. „V roku 2014 Islamský štát napriek všetkým moslimským autoritám vyhlásil kalifát, čo je veľkým lákadlom pre každého moslima, ktorý by bol rád, keby spoločnosť konečne prestala experimentovať s nejakými formami vlády a keby sa skutočne začala riadiť islamským právom šaría,“ hovorí.

    Kalifát je podľa odborníka ideálom. Moslimovia si vraj chcú skúsiť, aké by to bolo, keby vládla v spoločnosti šaría. V histórii sa totiž ešte nič podobné nestalo. „Kalifát má byť akýmsi priestorom, kam príde islamský mesiáš, kam príde postava konca veku. Chcú jednoducho vytvoriť miesto, kde sa toto všetko uskutoční. A to je idea, ktorá je pre frustrovaných moslimov, ktorí sú znechutení z toho, že ich vlády sú skorumpované, že je veľa násilia, že arabská jar sa neuskutočnila dobre, absolútnym lákadlom,“ pokračuje.

    Podľa religionistu je pre moslimov žijúcich v Európe na IS mimoriadne lákavé, že „konečne je tu niekto, kto dokázal udrieť na stôl a dokázal ten štát vytvoriť, konečne je tu skupina, ktorá je dostatočne odhodlaná pre ten ideál aj zomrieť, prípadne zabiť niekoho iného“.

    Ohromujú neuveriteľnou brutalitou

    „Málokto veril tomu, že tá brutalita sa môže vyplácať, že môže existovať teroristická skupina, ktorá by bola takto brutálna a ktorá si nechce získavať srdcia a mysle miestnych moslimov,“ uviedol Vojtíšek. Islamský štát podľa neho tou neuveriteľnou brutalitou zatiaľ víťazí. „Osobne si myslím, že je to dočasné. Nie je to dlhodobo udržateľné, lebo obyvateľom tých území, kde operuje IS, najmä sunitom, sa to skôr či neskôr prestane páčiť,“ myslí si. Pripomenul, že raz sa to už aj stalo. „V roku 2008 bol IS v ťažkej kríze a vyzeralo to tak, že sa rozpadne, ale jeho vzostupu ohromne pomohol jednak odchod Američanov z Iraku a tiež arabská jar,“ povedal.

    Západ nemá šancu IS poraziť

    Islamský štát sa teraz podľa odborníka cíti dosť slabý. „Silný bude vtedy, keď vyprovokuje ostatných moslimov alebo aj Západ k vojenským akciám. Atentáty a teroristické činy IS treba chápať ako provokáciu, ktorá má Američanov a Západoeurópanov doviesť k tomu, aby začali s IS bojovať,“ domnieva sa.
    Vojtíšek si myslí, že zápas o budúcnosť islamu či kalifátu si musia vybojovať predovšetkým sami moslimovia. „V tom Západ len ťažko môže pomôcť, lebo Západ bude vždy vnímaný ako antikrist,“ povedal.

    Religionista je presvedčený, že hneď, ako sa Západ začne intenzívnejšie angažovať v moslimských krajinách, nielenže im nepomôže, ale ešte zmobilizuje aj umiernených moslimov, aby proti tomuto „antikristovi“ vystúpili.

    Celú diskusiu si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -