Na budúcoročné parlamentné voľby sa nepripravujú len politici. Prečítajte si, kto už teraz rieši, čo bude v marci

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    Obec vedie stály zoznam voličov, ktorí majú v obci trvalý pobyt. Každý volič si v úradných hodinách môže overiť, či je v zozname zapísaný, prípadne, či údaje o ňom sú pravdivé a úplné. Najneskôr 25 dní pred dňom volieb obec doručí do každej domácnosti oznámenie, v ktorom uvedie čas konania volieb, volebný okrsok, volebnú miestnosť, ako aj stručný spôsob hlasovania a povinnosť voliča preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti. 

    Voličovi, ktorý nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v ktorého zozname je zapísaný, vydá obec na jeho žiadosť hlasovací preukaz a zo zoznamu ho s touto poznámkou vyškrtne. Požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu môže volič osobne, listom alebo elektronicky. Osobne môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu najneskôr posledný pracovný deň pred konaním volieb, v prípade marcových volieb teda najneskôr 4. marca 2016, a to v úradných hodinách obce. Ak požiada listom, musí byť žiadosť o vydanie hlasovacieho preukazu doručená obci najneskôr 15 pracovných dní pred dňom konania volieb, to znamená najneskôr 15. februára 2016. Rovnaký termín platí aj pre požiadanie e-mailom. “Obec na tieto účely zverejňuje na svojej webovej stránke elektronickú adresu na doručovanie žiadostí. Ak obec nemá webové sídlo, zverejní elektronickú adresu na doručovanie žiadosti na úradnej tabuli obce,” poznamenal Kaliňák. 

    Volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov, pričom sa končí 48 hodín pred dňom volieb. Obec formou všeobecne záväzného nariadenia vyhradí miesta a ustanoví podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách. “Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov,” dodal na záver hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. 

    Parlamentné voľby budú v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžadujú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, maximálne o 05:00. Voličov musí o konaní volieb informovať obec, ktorá doručí najneskôr do 9. februára do každej domácnosti oznámenie o čase, mieste a spôsobe hlasovania. V obciach, kde je možné v úradnom styku používanie jazykov národnostných menšín, sa posielajú volebné oznámenia aj v jazyku menšiny.

    - Reklama -