Solidarita na nemecký spôsob. Proti Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami, povedala Merkelová

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Merkelová konštatovala, že IS nemožno „poraziť slovami“. „Proti Islamskému štátu treba bojovať vojenskými prostriedkami,“ povedala Merkelová pred pracovnou večerou s Hollandom v Elyzejskom paláci. Takýto postup pritom podľa nej nevylučuje nevyhnutný politický proces. Úlohou Nemecka je podľa Merkelovej premyslieť si, ako možno Francúzsko podporiť. Nenaznačila však, ako by sa to malo diať v Sýrii, kde sa Francúzsko usiluje o vytvorenie širokej medzinárodnej koalície proti IS.

    S Merkelovou dnes hovorili aj  o utečeneckej kríze

    Hollande potvrdil, že Francúzsko očakáva väčšie zapojenie sa Nemecka do boja proti IS v Sýrii a Iraku . „Ak by Nemecko mohlo ísť ďalej, bol by to veľmi dobrý signál,“ poznamenal Hollande. Ani on však nebol konkrétnejší. Médiá špekulujú o možnom nasadení nemeckých prieskumných lietadiel Tornado. Francúzske letectvo už vyše roka podniká nálety na pozície IS v Iraku,  od septembra aj v Sýrii, v rámci koalície na čele s USA.

    Hollande ocenil ochotu Nemecka poslať viac vojakov do západoafrického Mali, aby tak uvoľnilo časť francúzskych ozbrojených síl na boj proti terorizmu. Merkelová je ďalšia  z predstaviteľov svetových mocností, s ktorými sa Hollande postupne stretáva, aby s nimi hovoril predovšetkým o ďalšom postupe v boji proti IS .

    S Merkelovou dnes hovorili aj o utečeneckej kríze, aktuálnom zhoršení vzťahov medzi Ruskom a Tureckom po zostrelení ruského lietadla aj o nadchádzajúcej klimatickej konferencii v Paríži.

    Hollande povedal, že Európa musí Turecku pomôcť s utečencami zo Sýrie a ďalších krajín, aby mohli bývať bližšie k svojej krajine. „Musíme konať, musíme konať aj na európskej úrovni,“ vyhlásil Hollande. Merkelová zdôraznila, že utečenci utekajú pred rovnakým terorom, akému čelia Európania.

    „Svetové mocnosti sa takisto musia zasadiť o to, aby sa ďalej nezhoršovali vzťahy medzi Ruskom a Tureckom,“  povedal francúzsky prezident, ktorý má vo štvrtok v Moskve rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom.

    Merkelová s Hollandom si dnes na parížskom námestí Republiky tiež uctili pamiatku obetí teroristických útokov z 13. novembra.

    - Reklama -