Briti sa vyslovili jasne. Až 52 percent z nich chce odísť z Európskej únie. Môžu za to útoky v Paríži?

    0
    David Cameron, britský premiér (Autor: SITA)

    Prieskum spoločnosti ORB medzi 2000 ľuďmi ukázal, že 52 percent britských voličov chce z EÚ odísť a 48 percent chce zostať. V podobných prieskumoch verejnej mienky z júna, júla a septembra chcela väčšina voličov v únii zotrvať. Tento mesiac už skôr britský premiér David Cameron odštartoval svoje snahy o reformovanie 28-člennej únie, a to ešte pred referendom o tom, či by mala Británia zostať členom EÚ.

    Cameron prisľúbil, že ľudové hlasovanie sa uskutoční do konca roka 2017. Odtrhnutie Británie by otriaslo úniou až v samotnom jej jadre, pretože by z EÚ odišla jej druhá najväčšia ekonomika a jedna z jej dvoch najsilnejších vojenských veľmocí. Proeurópski orientovaní predstavitelia varujú, že odchod z EÚ uškodí britskej ekonomike a môže spustiť proces rozpadu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, lebo by spôsobil ďalšie hlasovanie Škótska o nezávislosti. 
    Už predošlé prieskumy verejnej mienky ukázali, že podpora Britov pre zotrvanie v Európskej únii tento rok klesla, keď obrovský prílev migrantov do Európy vyvolal obavy z členstva v EÚ. 

    - Reklama -