Nenávidíte utečencov a milujete sériu Hra o tróny? Pozor! Nasledujúce riadky vo vás môžu zanechať zmiešané pocity

    0
    George R.R. Martin, autor série kníh Hra o tróny (Autor: SITA)
    Odporcovia návrhu, ktorým by Biely dom donútil americké štáty prijať utečencov zo Sýrie, tvrdia, že tento krok je nelogický. Guvernéri údajne až 31 štátov, ako sú napríklad Texas, Južná Karolína, Michigan či Indiana vyhlasujú, že samostatne zablokujú presídľovanie utečencov zo Sýrie na svoje územia. Autor Hry o tróny si však myslí, že nie je správne, aby USA, ktoré vznikli z európskych prisťahovalcov a utečencov, odmietali prijať ľudí v núdzi. 

    Píše si čo chce 

    Komentár Georga R. R. Martina, ktorý spisovateľ uverejnil na stránkach portálu LiveJournal, si krátko po zverejnení našiel cestu k miliónom fanúšikov. Niektorí však neboli slovami svojho obľúbeného autora nadšení. To však, zdá sa, legendárnemu spisovateľovi s majestátnou šedivou bradou neprekážalo, aby sa vyjadril k tomu, čo si myslí o prijímaní utečencov a nedávnych útokoch v Paríži. „Donald Trump a 31 guvernérov sa mýlia. Sýrski utečenci sú také isté obete Islamského štátu ako mŕtvi vo Francúzsku,“ napísal. 
     
    George R. R. Martin pripomína v súvislosti s prijímaním utečencov text básne Nový kolos od Emmy Lazarus, ktorá je vyrytá na podstavci Sochy slobody v New Yorku. Autor Hry o tróny cituje celú báseň, ale pripomeňme aspoň jej časť, ktorá hovorí o otvorenom postoji Spojených štátov k prijímaniu utečencov. 
     
    „Daj mi svoje úbohé, unavené, svoje stiesnené masy túžiace voľne dýchať,
    tie nešťastné odpadky tvojich preplnených brehov.
    Pošli ich sem – zmietaných búrkou a bez domova,
    pre nich ja zdvíham lampu nad zlatou bránou.“
    (Úryvok z básne Nový kolos od Emmy Lazarus)

    Fanúšikovia nesúhlasia 

    Spisovateľ pripomína odporcom prijímania utečencov zo Sýrie fakt, že celé Spojené štáty americké sú v podstate krajinou imigrantov. „Pre mňa Pani Sloboda (Socha slobody) a slová napísané na jej podstavci predstavujú to najlepšie, čo tento národ imigrantov ponúka,“ píše Martin. Slová svetoznámeho autora si vyslúžili aj pochvalné komentáre na Twitteri, ale pod jeho článkom na portáli LiveJournal sa rozhorela horúca debata, v ktorej padali aj nelichotivé názory. 
     
    Komentár pod vyjadrením Georgea R.R. Martina o utečencoch 2
    Komentár pod vyjadrením Georgea R. R. Martina o utečencoch (zdroj: LiveJournal)
     
    „Som prekvapený, že spisovateľ taký dobrý vo vytváraní morálne komplikovaných situácií má taký zjednodušený pohľad na skutočný svet, kde sú v hre skutočné životy,“ píše jeden z fanúšikov pod článkom Georgea R. R. Martina. Autor sa však nenecháva zahnať do kúta, a kým svet čaká na dokončenie jeho kníh, on bráni svoje názory na utečencov. „V hre sú skutočné životy. Životy státisícov utečencov zo Sýrie, ktorých z domovov vyhnala vojna. Mnohí z nich sú ženy a deti. To je celé. Ide tu o morálnu povinnosť,“ odpovedá Martin. 
     
    Jeden z odporcov imigrantov, ktorý je pravdepodobne aj fanúšikom série Hra o tróny, prišiel pod článkom Georgea R. R. Martina so sarkastickou radou, čo by mal autor s utečencami urobiť. „Slová na Soche slobody boli napísané pred tým, ako sme mali prosperujúci štát. Ak ich tak veľmi chceš, prečo ich nenecháš, aby bývali u teba doma, a môžeš za nich aj platiť zdravotné poistenie. Som si istý, že si to môžeš dovoliť,“ píše sa v inom komentári. Podľa Martina však história viackrát ukázala, že „imigranti revitalizujú spoločnosť a prinesú spoločnosti viac, ako si z nej vezmú“. 
     
    Komentár pod vyjadrením Georgea R.R. Martina o utečencoch
    Komentár pod vyjadrením Georgea R. R. Martina o utečencoch (zdroj: LiveJournal)
     
    - Reklama -